Plaatselijk kerknieuws

Restauratie tongewelf Naarden in september van start, en ander plaatselijk kerknieuws

Ook op plaatselijk vlak is er vaak nieuws rond kerken te melden: een gemeente bestaat honderd jaar, er wordt een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen, een kerkenraad besluit een van de drie bedehuizen af te stoten. In deze rubriek worden berichten hierover opgenomen.

Jan van Reenen
8 July 2024 07:05
Gewelfschilderingen in de Grote Kerk te Naarden. Op de foto Simson die wegloopt met de poorten van Gaza, tegenhanger 
van de schildering van het geopende graf na de opstanding. beeld RD, Anton Dommerholt
Gewelfschilderingen in de Grote Kerk te Naarden. Op de foto Simson die wegloopt met de poorten van Gaza, tegenhanger van de schildering van het geopende graf na de opstanding. beeld RD, Anton Dommerholt

Tongewelf Naarden

De restauratie van het beschilderde tongewelf in de Grote Kerk te Naarden gaat in september van start. Op dit moment worden de voorbereidingen daarvoor getroffen, schrijft Ellen Snoep, directeur van Stichting Grote Kerk Naarden, in een nieuwsbrief. Zo worden de steigers opgebouwd. „Dat kunnen we doen dankzij 21 fondsen en subsidiënten, én door de overweldigende betrokkenheid van bedrijven en particulieren uit de lokale omgeving. Het is fantastisch om te merken dat dit unieke erfgoed zo breed gedragen wordt.”

Onder leiding van hoofdrestauratoren Roos Keppler en Hinke Sigmond zorgt een gespecialiseerd restauratieteam er de komende 2,5 jaar voor dat de „Sixtijnse Kapel van het Noorden” bewaard blijft, aldus Snoep. „Ik ben trots op dit bijzondere project, waarin wetenschap, restauratie en publieksprogrammering samen komen. Want ook bezoekers kunnen meegenieten. In het begin, vanwege de restauratie-urgentie, in kleine groepen, verderop in het project uitgebreider. Steigerbezoek is mogelijk vanaf oktober en kan vanaf vandaag geboekt worden. Tegen het einde van de restauratie openen wij onze deuren naar verwachting permanent voor publiek als erfgoedbeleving. Wat dat precies inhoudt, blijft nog even geheim.”

Stiltetuin Dieren

In de tuin van de Ontmoetingskerk in Dieren zijn eerder dit jaar een stiltetuin en een labyrint geopend. Dat meldt de site van de protestantse gemeente Zuidoost-Veluwezoom.

De stiltetuin is een tuin vol symboliek, in de aanleg en in de planten die er staan.

Op een grasveldje naast de stiltetuin is een labyrint aangelegd, een soort doolhof, waar men echter niet kan verdwalen.

Kapel fan de Alde Friezen

In het Friese Hilaard is eerder dit jaar de buitenkapel van klooster Westerhûs geopend. Dat meldt de site Nijekleaster. Deze plek van stilte en gebed is vrij toegankelijk.

De kapel, die geen dak heeft, is gemaakt van een oude kuilsilo en stenen. Ze is aan de binnenkant opgebouwd met monumentale kloostermoppen (Alde Friezen) van honderden middeleeuwse rooms-katholieke kerken en kloosters uit de Friese landen. „Zo voelen we ons hier, op het erf van Nijekleaster, verbonden met onze voorouders die een Fries, vroom en vrij leven met zwoegen en zweten in steen gebeiteld hebben.”

De basis van de kloostermoppen is is in 2009 aan Nijkleaster geschonken door Lodewijk Damsma (1921-2010), die vele honderden kloostermoppen verzameld had van evenzovele middeleeuwse kerken en kloosters.

De kloostergemeente Nijkleaster-Westerwert is in het bezit van de kerk van Jorwert en klooster Westerhûs. De monumentale boerderij Westerhûs is omgebouwd tot een modern klooster en is ongeveer een jaar operationeel.

Kansel Zwolle

De restauratie van de kansel en de kerkbanken van de Grote Kerk in Zwolle is „succesvol afgerond”, laat Academiehuis Grote Kerk weten. „In het hart van de Grote Kerk staat de op één na grootste kansel van Nederland, vervaardigd door Adam Straes tussen 1617 en 1622. Restaurateur Maurice Steemers van Enkzicht Restauratieatelier stortte zich op het stabiliseren van de verzakkende preekstoel, het schoonmaken van de preekstoel en de dooptuin en het vastzetten van loszittende onderdelen. Daarnaast hebben de restaurateurs van Hekkers & Van ’t Spijker hard gewerkt aan de restauratie van de kerkbanken, waaronder de welbekende banken van de Latijnse School van Johan Cele. Alle banken werden zorgvuldig schoongemaakt en waar nodig hersteld.” Om de voltooiing van deze restauraties te vieren, vindt er dinsdag van 16.30 tot 18.00 uur een „feestelijke borrel” plaats.

Sint-Thomaskerk Waaxens

De Sint-Thomaskerk in Waaxens. beeld Wikipedia

De Sint-Thomaskerk in het Friese Waaxens is gerestaureerd. Afgelopen maand is de kerk, gelegen op een oude terp, heropend.

De restauratie had plaats op initiatief van de stichting Silean.

Silean heeft ook de kerk in Brantgum in eigendom. Die werd enkele jaren geleden gerestaureerd. Eind 2018 kwamen beide kerken in het bezit van de stichting.

Het voortbestaan van de oude dorpskerken en hun begraafplaatsen moest worden veiliggesteld. Al eens eerder was gebleken dat dat niet zeker was. In 1985 overwoog de toenmalige kerkvoogdij vanwege toenemende onderhoudskosten een van beide kerken te sluiten. Het oog viel op Waaxens. Maar er lag zo veel geschiedenis van de adellijke familie Van Harinxma thoe Slooten dat dat niet kon. Het idee om Brantgum dan te sluiten, ging ook snel van tafel.

Roely Wiersma uit Waaxens vertelt dat ook wel overwogen is de kerken over te doen aan Stichting Alde Fryske Tsjerken. Die ziet als tegeneis graag dat een dorp een ploeg vrijwilligers op de been brengt om de zaak draaiende te houden. Daarvoor zijn Waaxens en Brantgum te klein.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer