Kerk & religieProtestantse Kerk in Nederland

Steenmarters en vlooienplaag in Sionkerk Ede

Er was zondag geen dienst in de Sionkerk in Ede. De reden was de aanwezigheid van steenmarters en een daardoor ontstane vlooienplaag.

Jan van Reenen
10 June 2024 15:35
Steenmarter in de Sionkerk in Ede. beeld Sionkerk
Steenmarter in de Sionkerk in Ede. beeld Sionkerk

De steenmarters, die jongen hebben, komen via een gat onder de dakpannen, net boven de ingang, binnen. Ouderling-kerkrentmeester Jos Teeuw van de Sionkerk, een wijkgemeente van de hervormde gemeente Ede, wijst de plek aan waar ze zitten. Op dit moment is er niets meer te zien dan een opening.

Ouderling-kerkrentmeester Jos Teeuw van de Sionkerk wijst de plek aan waar de steenmarters zitten. beeld Jan van Reenen

Hij toont een filmpje, gemaakt door een gemeentelid, van drie jonge steenmarters. Ze springen heen en weer boven de ingang van de kerk. De steenmarter is een bruin zoogdier met een witte keelvlek en een grote staart. Het dier is 40 tot 50 centimeter lang. Het is in Nederland beschermd. Door zijn grote aanpassingsvermogen komt de steenmarter overal voor, ook in de stad.

Jeuk

Teeuw opent de deur en zegt: „Soms hoor ik ze wegrennen, als ik de hal hier binnenkom.” Nu gebeurt dat niet. Zouden ze er niet meer zijn?

De ouderling-kerkrentmeester loopt vanuit de kerkzaal direct door naar een afgesloten zaal, in verband met de vlooien. Al lopend wijst hij even naar het orgel en zegt: „Dat staat dicht bij het nest. De organist en zijn vrouw hadden al een paar weken flink last van jeuk. Tijdens de laatste dienst in deze kerk, op zondag 2 juni, ontdekten ze de vlooien, die afkomstig waren van de steenmarters. Ze zeiden dat ze geen woord van de preek hadden gehoord.”

Kerkzaal met orgel. beeld Jan van Reenen

Teeuw vertelt dat de steenmarters er vorig jaar al zaten. „We hadden veel vliegen in de kerk. Een dominee sloeg er tijdens de preek weleens een dood. Maar we hadden niet door dat deze dieren er waren. Toen er dit voorjaar weer zo veel vliegen waren, zei de bestrijder die we ingeschakeld hadden, dat het hem niet zou verbazen als er steenmarters zouden zijn. Een ecoloog heeft een camera geïnstalleerd en het bleek waar te zijn.”

De kerkenraad moest, vanwege de beschermde status, de dieren laten zitten. Dat ging goed, totdat de organist met zijn verhaal kwam. Een bedrijf heeft de vlooien nog geprobeerd te bestrijden, maar dat had weinig effect.

„De kerkenraad moest, vanwege de beschermde status van de steenmarter, de dieren laten zitten” - Jos Teeuw, ouderling-kerkrentmeester

Beheerster Jacolien Ros ging vorige week woensdag stofzuigen. „Ze voelde ineens overal vlooien, liet de stofzuiger staan en zei: „Dit gebouw kom ik voorlopig niet meer in.” Kijk, de stofzuiger staat er nog.”

De stofzuiger is blijven staan. beeld Jan van Reenen

Die woensdagavond was er een voorbereidingsbijeenkomst voor het heilig avondmaal. Die is niet in de Sionkerk gehouden, maar in gebouw Rehoboth van de Oude Kerk. De kerkenraad heeft besloten om voorlopig geen zondagse diensten meer in de Sionkerk te houden.

Teeuw: „Zondag hebben we het heilig avondmaal gehouden in de Oude Kerk. De komende drie weken beleggen we onze diensten daar ook, om 8.30 uur en 16.30 uur. We zijn dankbaar voor de hulp van de Oude Kerk en van anderen, die ons spontaan wordt geboden.”

Kraalogen

De kerkenraad heeft regelmatig contact met een ecoloog en de gemeente Ede en heeft een gespecialiseerd bedrijf ingehuurd om te bekijken wat er gedaan kan worden aan de overlast en of en hoe de dieren verjaagd mogen worden. De komende weken kerkt de gemeente in ieder geval nog in de Oude Kerk. „Daarna zien we wel verder.”

Bij het verlaten van de kerk kijkt Teeuw even naar de plek waar de steenmarters gezien zijn. „Ik zie hem”, zegt hij. „Hij kijkt me met zijn kraalogen aan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer