Kerk & religieFotoserie vanuit Rock Valley
Fotoserie: Puinruimen in Rock Valley

Met man en macht wordt in het Amerikaanse Rock Valley gewerkt om de troep op te ruimen die achterbleef na de overstroming van eind vorige week.

L. Vogelaar
Met vereende krachten verwijderen gemeenteleden de achtergebleven drab. beeld Amber Rozeboom
Met vereende krachten verwijderen gemeenteleden de achtergebleven drab. beeld Amber Rozeboom

„De verwoestingen zijn met geen woorden te beschrijven”, zegt ouderling R. van den Brink, scriba van de Netherlands Reformed Congregation (NRC; zusterkerk van de Gereformeerde Gemeenten). Het is een wonder dat slechts één inwoner omkwam, aldus Van den Brink: een 52-jarige man (geen NRC-lid) werd in het souterrain van zijn huis gevonden nadat het was leeggepompt.

De overstromingsschade werd met groot materieel aangepakt. Ds. J.J. Witvoet (tussen de machines) stak ook de handen uit de mouwen. beeld Sandra Post

De ravage is enorm. „Veel mensen hebben alleen nog de kleren waarin ze in die nacht gevlucht zijn.” Zo’n zestig gezinnen uit de NRC van Rock Valley zijn getroffen, en ook een aantal uit de NRC van Sioux Center. „Een deel van hen is bijna al hun bezittingen kwijt.” Van alle kanten stroomde hulp toe. „Overweldigend.”

De kerk in Rock Valley is stevig gebouwd en het water bereikte de kerkzaal niet. Het souterrain liep echter vol. „Daar zijn alle zalen voor zondagsschool en catechisatie, voor de kinderoppas en ook de ruimte waar ouders met jonge kinderen tijdens de diensten zitten. Ook alle technische installaties stonden onder water.” Het water is weggepompt en daarna begon het schoonmaken en desinfecteren.

De diensten worden (steeds met de helft van de gemeente) in de school gehouden, die op een heuvel staat. In tal van andere NRC-gemeenten wordt gecollecteerd voor het getroffen gebied. „ De stem des Heeren heeft luid geklonken”, zegt Van den Brink. „Tot ons allemaal.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer