MuziekOrgel
Ongedachte parels in Volkskrant Euro-Orgel Top 15

Welke orgels zijn een bezoekje waard tijdens een buitenlandse vakantie? De Volkskrant koos vijftien bekende grootheden en ongedachte parels. Op voorspraak van experts.

Redactie muziek
Het Cavailé-Collorgel in de Parijse Saint-Sulpice staat op de zesde plaats van de Euro-Orgel Top 15 van de Volkskrant. Beeld Gert de Looze
Het Cavailé-Collorgel in de Parijse Saint-Sulpice staat op de zesde plaats van de Euro-Orgel Top 15 van de Volkskrant. Beeld Gert de Looze

Na drie keer een lijst te hebben gepubliceerd met vijftien belangwekkende Nederlandse orgels, gaat de Volkskrant nu de grens over. Woensdag publiceerde de krant de Euro-Orgel Top 15.

Waar begin en waar eindig je met het samenstellen van zo’n lijst? Om niet te verdwalen stak redacteur Merlijn Kerkhof zijn licht op bij negen experts – organisten, orgelbouwers en een orgeladviseur. Het betrof Léon Berben, Sander Booij, Leo van Doeselaar, Matteo Imbruno, Ton Koopman, Dorien Schouten, Jaap Jan Steensma, Sietze de Vries en Johan Zoutendijk. Elk mocht een top drie leveren. De nummer 1 van elk van deze lijstjes kreeg drie punten, de nummer 2 twee, de nummer 3 één punt. De uiteindelijke ranglijst werd minimaal bijgesteld, aldus de krant. Zo werd besloten het bij vijf Duitse instrumenten te houden.

En daarmee is de Top 15 een feit. Voer voor orgelminnaars om heerlijk te discussiëren over de gemaakte keuzes en eventueel een eigen lijst samen te stellen.

Waarmee komt de Volkskrant op de proppen? Op plek 15 staat het Walckerorgel in de Dom van Riga. Daarna komen het Antegnati-orgel in de San Maurizio al Monastero Maggiore in Milaan, het orgel in de Dom van Roskilde, het Ladegastorgel in de Dom van Merseburg, het Boschorgel in het Palacio Real in Madrid, het Treutmannorgel in de Stiftskirche in Grauhof en het Fontanes de Maquiexa-orgel in de São Vicente de Fora in Lissabon. Op nummer 8 prijkt het Mundtorgel in de Praagse Týnkerk. Daarna volgen het Riepporgel in de Collégiale Notre-Dame in Dole, het Cavaillé-Collorgel in de Parijse Saint-Sulpice, het Schnitgerorgel Jacobikirche in Hamburg, het Schererorgel in de Sankt Stephanskirche in Tangermünde, het Silbermannorgel Freibergse Dom en het Cavaillé-Collorgel in de Saint-Ouen in Rouen. Plek 1 is gereserveerd voor het Lorenzo da Prato-orgel in de San Petronino in Bologna.

Met deze lijst in handen kan een duik worden genomen in de lp- en cd-verzameling om genoemde orgels weer eens te beluisteren. Op Spotify en YouTube valt natuurlijk ook het nodige te vinden. Of nog beter: de koffers pakken en live gaan luisteren.

Zie ook: volkskrant.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer