EconomieVogelgriep
Amerikaans onderzoek: zuivelproduct vrij van vogelgriepvirus 

Consumenten hoeven niet bang te zijn dat ze via zuivelproducten uit de winkel besmet kunnen raken met vogelgriep. Het virus overleeft het pasteuriseren van koemelk niet.

Vogelgriep circuleert wereldwijd onder wilde vogels. beeld ANP, Sander Koning
Vogelgriep circuleert wereldwijd onder wilde vogels. beeld ANP, Sander Koning

Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek, dat woensdag gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of virology.

Aanleiding voor het onderzoek was het opduiken van hoogpathogene (zeer besmettelijke) vogelgriep bij koeien in Texas afgelopen maart. Het was de eerste keer dat rundvee besmet bleek. Nadien is het virus gevonden in zo’n 200 koeien, verspreid over twaalf Amerikaanse staten.

Omdat het virus ook in rauwe melk bleek te zitten, besloot het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) tot het onderzoek. Daarbij werden 300 zuivelproducten afkomstig van 132 fabrieken getest. Die bleken schoon.

Veilig

„Melk is veilig”, concludeert viroloog Erica Spackman van USDA. Volgens haar wordt het virus gedood door verhitting tijdens het pasteuriseren, iets wat ook met ziekteverwekkende bacteriën gebeurt.

Vogelgriep komt wereldwijd voor onder trekvogels. Ook pluimvee wordt regelmatig besmet. In Nederland raakten tussen eind 2021 en eind 2023 tientallen pluimveehouderijen besmet. De laatste uitbraak was op 2 december vorig jaar in Putten.

Woensdag werd bekend dat een legkippenbedrijf in het Duitse Bad Bentheim, net over de grens bij Oldenzaal, besmet is. In een zone van 10 kilometer rondom het bedrijf is een vervoersverbod ingesteld. Die zone ligt deels in Nederland.

De Duitse besmetting betreft de variant H7. Die is sinds de grote vogelpestcrisis van 2003, toen een derde van de Nederlandse pluimveestapel moest worden geruimd, niet meer zo dicht bij Nederland opgedoken.

Vogelgriep kan naast vogels ook zoogdieren besmetten, zoals katten, honden en geiten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Vogelgriep

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer