Amerikanen vinden vogelgriepvirus bij koeien en geiten
Ook koeien en geiten kunnen besmet raken met vogelgriep. Dat hebben diergezondheidsautoriteiten in de Amerikaanse staten Texas en Minnesota vastgesteld. Direct gevaar voor de volksgezondheid is er volgens de autoriteiten niet.
Net als in Europa waart hoog pathogene (zeer besmettelijke) vogelgriep in de Verenigde Staten al enkele jaren rond onder wilde vogels en pluimvee. Incidenteel werd het virus ook vastgesteld bij wilde zoogdieren, waaronder zeehonden, vossen, beren en nertsen. Herkauwers bleven tot nu toe gevrijwaard.
Dinsdag meldde de diergezondheidsautoriteit in Texas (TAHC) dat koeien op twee melkveehouderijen besmet bleken. Ook in de staat Kansas zijn twee uitbraken onder koeien gemeld. De dieren hebben koorts, eten weinig en geven minder melk.
De koeien blijken dezelfde variant van het vogelgriepvirus bij zich te hebben als bij wilde vogels en pluimvee is aangetroffen. Volgens TAHC gaat het niet over van koe op koe. Daarom is geen vervoersverbod ingesteld. De kans dat mensen via de koeien besmet raken is gering, aldus TAHC.
Volksgezondheid
Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) stelt dat de besmetting van de koeien geen reden is om bezorgd te zijn over de volksgezondheid. Wel is de betrokken veehouders aangezegd dat ze de melk van de zieke koeien moeten vernietigen: alleen melk van gezonde dieren mag verwerkt worden tot consumptiemelk.
Vorige week bleek in Minnesota een jonge geit besmet met vogelgriep. Het geitje is volgens Brian Hoefs, dierenarts bij de diergezondheidsautoriteit in Minnesota, het eerste geval bij een herkauwer. „Gelukkig lijken zoogdieren bij onderzoek doodlopende gastheren te zijn. Daardoor is het onwaarschijnlijk dat ze vogelgriep verder verspreiden”, aldus Hoefs.
Gelukkig lijken zoogdieren bij onderzoek doodlopende gastheren te zijn
De Nederlandse vogelgriepexpert en hoogleraar aan het Rotterdamse Erasmus MC Thijs Kuiken is er minder gerust op. Tegen de NOS noemde hij de ontdekking bij koeien en geiten „verbazingwekkend”. Elke keer als vogelgriep in een zoogdiersoort opduikt, nemen volgens Kuiken de zorgen toe dat het virus gaat muteren. Een aangepast virus zou zich daarna via zo’n diersoort kunnen verspreiden en misschien zelfs overspringen naar de mens.
Sinds 2020 zijn in Nederland tientallen pluimveehouderijen besmet geraakt. Om verspreiding te voorkomen werden 6,6 miljoen kippen, eenden en kalkoenen geruimd.
Ophokplicht
Juist dinsdag hief landbouwminister Piet Adema de ophokplicht voor pluimvee in een groot deel van Nederland op. Alleen in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel, waar veel pluimveebedrijven zijn, moeten de dieren nog binnenblijven.
Vogels afschermen is ook niet meer verplicht, behalve voor mensen die in de genoemde twee regio’s meer dan 250 fazanten, loopvogels of sierwatervogels houden.