Kerk & religieProtestantse Kerk in Nederland

Predikant stapt op bij PThU om ambtsbesluit PKN

Dr. Ad van Nieuwpoort treedt per direct terug als lid van de raad van toezicht van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU). Hij is het niet eens met het synodebesluit van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) over de ambten, waardoor volgens hem de academische theologie „op het spel” wordt gezet.

Redactie kerk
4 July 2024 09:51Gewijzigd op 4 July 2024 11:13
De synode van de Protestantse Kerk in Nederland, vorige maand in Lunteren. beeld Niek Stam
De synode van de Protestantse Kerk in Nederland, vorige maand in Lunteren. beeld Niek Stam

De predikant heeft dit laten weten in een brief aan het moderamen van de generale synode, meldde de PThU donderdag.

Dr. Van Nieuwpoort geeft aan dat hij „met grote zorg” heeft geconstateerd dat het moderamen bij het besluitvormingsproces over de opleiding tot dienaar van het Woord is „voorbijgegaan aan de adviezen van de daartoe aangestelde raden en de breedgedragen bezwaren in het land”.

Dr. Ad van Nieuwpoort. beeld RD, Henk Visscher

De synode sprak vorige maand een hele dag over het rapport ”Ruimte voor Woord en Geest”, dat de beroepsprofielen van de kerkelijk werker, pastor en predikant beschrijft. De vergadering besloot  met een tweederdemeerderheid dat zowel de pastor (hoger beroepsonderwijsniveau) als de predikant (academisch niveau) werkzaam kan zijn als dienaar van het Woord. Zij, en de kerkelijk werkers, zijn verplicht tot „levenslang leren”. De PThU geldt daarbij als „hoofdaannemer”.

Dr. Van Nieuwpoort vindt dat de kerk met het aannemen van dit rapport de academische theologie op het spel heeft gezet, terwijl „de complexe tijden waarin wij leven juist schreeuwen om diepgaande theologie”. Zijn zorg is dat de kerk „die diepgaande theologie en serieuze Schriftstudie in toenemende mate niet meer ernstig lijkt te nemen”.

De predikant zegt te zijn teruggetreden om zich „in alle vrijheid, in woord en geschrift, ervoor in te zetten dat de synode tijdig op dit onzorgvuldige en daardoor onvoldoende doordachte besluit terugkomt”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer