BuitenlandBritse verkiezingen
Wat partijen in het Verenigd Koninkrijk over christelijke thema’s beloven

Abortus, euthanasie en lhbti-rechten. Wat zeggen de Britse partijen over Bijbelse waarden? De verkiezingsprogramma’s doorgelicht.

Labourleider Keir Starmer (links) en de conservatieve premier Rishi Sunak begin juni tijdens het eerste televisiedebat voor de Britse parlementsverkiezingen die op 4 juli staan gehouden te worden. beeld EPA, Jonathan Hordle
Labourleider Keir Starmer (links) en de conservatieve premier Rishi Sunak begin juni tijdens het eerste televisiedebat voor de Britse parlementsverkiezingen die op 4 juli staan gehouden te worden. beeld EPA, Jonathan Hordle

Abortus

Vrijwel geen van de grote Britse partijen maakt in het verkiezingsprogramma melding van abortus – hoewel ze altijd legalisering hebben gesteund. De Conservatieve Partij vermeldt slechts in een bijzin internationale campagnes voor „reproductieve gezondheid” te willen stimuleren. De Noord-Ierse Democratische Unionistische Partij (DUP) werpt zich juist op als „onomwonden prolife”. De partij is tegen het verstrekken van abortuspillen per post naar Noord-Ierland en over het feit dat biddende mensen bij abortusklinieken worden gestraft, stelt de partij dat „stil gebed niet mag worden gecriminaliseerd of mag worden beschouwd als asociaal gedrag”.

Euthanasie

Euthanasie is deze verkiezingen een heikel thema, hoewel maar weinig verkiezingsprogramma’s er wat over zeggen. Labourleider Keir Starmer belooft na de verkiezingen over euthanasie een stemming te houden – gesteund door de Liberal Democrats en de Groene Partij. De kwestie wordt door vrijwel alle partijen als gewetenszaak beschouwd, zodat christelijke parlementsleden ruimte krijgen om tegen te stemmen. De Conservatieve Partij belooft bij iedere uitslag „de wil van het parlement te zullen respecteren”.

Conversietherapie

Labour, de Liberal Democrats, de Groene Partij en Plaid Cymru zeggen expliciet een verbod op conversietherapie te willen. De Groene Partij wijdt er in het verkiezingsprogramma geen woorden aan, maar een vertrekkend parlementslid heeft onlangs nog voor een verbod gepleit. Hoewel het verkiezingsprogramma van de Conservatieve Partij conversietherapie als iets „afschuwelijks” typeert, zet de partij niet in op een verbod. Ook Reform UK lijkt daar niet voor, gezien het feit dat de partij als voorvechter van de vrijheid van meningsuiting bekendstaat.

„Het woord ”moeder” mag in de wet niet worden vervangen door ”bevallende ouder”” - Verkiezingsprogramma van de Conservatieve Partij

Transgenderisme

Labour belooft in het verkiezingsprogramma „de verouderde wet op gendererkenning te moderniseren”. De partij vermeldt echter dat „de diagnose genderdysforie aan gespecialiseerde artsen blijft voorbehouden”. De Liberal Democrats en de Groene Partij gaan verder. De partijen zijn voor zelfidentificatie van transgenders. De Conservatieve Partij belooft geslacht in de Equality Act als biologisch te definiëren. Het woord ”moeder” mag in de wet niet worden vervangen door ”bevallende ouder”, staat in het verkiezingsprogramma. Ook wil de partij per wet puberteitsremmers verbieden. Reform UK wil geslachtsveranderende operaties onder de 18 jaar verbieden.

Seksuele voorlichting

In het Verenigd Koninkrijk is er veel te doen over seksuele voorlichting. Het lesmateriaal zou soms ongepast, extreem en seksueel getint zijn. De Conservatieve Partij is dus van plan om ouders het wettelijke recht te geven om in te zien wat hun kinderen op school leren op het gebied van seksuele voorlichting. Reform UK stelt voor de transgenderideologie op scholen in het geheel te verbieden. Toiletten en kleedruimtes moeten, wat de partij betreft, voorbehouden blijven aan mensen van hetzelfde geslacht.

Privéonderwijs

In navolging van wat de SNP in Schotland heeft gedaan, willen Labour, de Groene Partij en Plaid Cymru de vrijstelling van btw –van 20 procent– voor privéonderwijs in heel het Verenigd Koninkrijk afschaffen. Deze maatregel zal niet alleen elitaire privéscholen als Eton College treffen, maar ook christelijke gezinnen die veel geld moeten betalen om hun kinderen naar kleine, goedkope privéscholen te kunnen sturen voor specifiek christelijk onderwijs. Reform UK benoemt juist expliciet privéscholen te willen vrijwaren van een btw-heffing.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer