Onverwachts maakte de Britse premier Rishi Sunak woensdag bekend vervroegd parlementsverkiezingen te houden. De Britten mogen op 4 juli naar de stembus. Een politieke gok voor de impopulaire Sunak.
De volgende landelijke verkiezingen hadden uiterlijk begin 2025 gehouden moeten worden. Maar Sunak maakte woensdag voor zijn ambtswoning op Downing Street no. 10 bekend de parlementsverkiezingen te vervroegen. „Dit is het moment voor Groot-Brittannië om de toekomst te kiezen”, zei Sunak.
Het lijkt logisch dat de linkse oppositiepartij Labour de Conservatieve Partij van Sunak bij de parlementsverkiezingen in juli gaat verslaan – net als bij de lokale verkiezingen begin mei in Engeland en Wales. De oppositiepartij kan volgens de huidige peilingen op ruim 40 procent van de stemmen rekenen. De Conservatieve Partij slechts op de helft daarvan. Met een overwinning van Labour zullen de Tories, zoals de conservatieven worden genoemd, na veertien jaar regeren weer in de oppositie terechtkomen.
Sunak betoogde woensdag dat hij belangrijke successen heeft geboekt op economisch gebied. Die dag werd bekend dat het Britse inflatiecijfer in april met 2,3 procent is gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee komt de inflatie in de buurt van het streefcijfer van 2 procent. Op het vlak van migratie moet de in april door het Britse parlement geaccordeerde Rwandadeal soelaas bieden. Die migratiedeal beoogt om illegale migranten die in het Verenigd Koninkrijk aankomen naar Rwanda te sturen.
De gewone Brit voelt echter nauwelijks iets van de maatregelen die door de regering worden genomen. Door de inflatie steeg het aantal Britten dat niet genoeg geld heeft om voldoende eten te kopen vorig jaar van 4,7 miljoen naar 7,2 miljoen – 11 procent van de totale bevolking. Zo’n 7,5 miljoen Britten staan op de wachtlijst voor een medische behandeling. En, anders dan brexiteers in 2016 beloofden, neemt de migratie naar het VK alleen maar toe. Vorig jaar staken ruim 50.000 vluchtelingen per bootje het Kanaal over, tegen nog geen 15.000 in 2018.
Labour speelt in op de onvrede van de Britse kiezer. Labourleider Keir Starmer belooft de Britten onder meer economische stabiliteit, verkorting van de wachttijden in de zorg en de oprichting van een grensbeveiligingscommando om de asielachterstand weg te werken.
Volgens Sunak is het echter onduidelijk waar de centrumlinkse partij voor staat. De premier voorspelde woensdag dat het land met een Labourregering een onzekere toekomst tegemoet gaat. Starmer zelf noemde een stem op Labour juist „een stem om de chaos te stoppen”.