Kerk & religieJongerenavond Noord-Korea
Draag de last van martelaren uit Noord-Korea mee, zegt pastor Ahn tegen 400 jongeren in Barneveld

„Ik hoop dat jij en ik de last van de christelijke martelaren uit Noord-Korea samen zullen dragen”, zei de uit dat land afkomstige pastor Ahn zaterdag tegen ruim 400 jongeren in Barneveld.

Arie van Elst
De avond in Het Kruispunt in Barneveld trok ruim 400 jongeren. Op het podium rechts pastor Timothy en links een tolk. beeld André Dorst
De avond in Het Kruispunt in Barneveld trok ruim 400 jongeren. Op het podium rechts pastor Timothy en links een tolk. beeld André Dorst

De avond over Noord-Koreaanse christenen, met als titel ”Strikt geheim”, vindt plaats in studio Het Kruispunt in Barneveld. De organisatie is in handen van deputaatschappen van de Gereformeerde Gemeenten, de Gereformeerde Gemeenten in Nederland, de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland, de Hersteld Hervormde Kerk en de Christelijke Gereformeerde Kerken.

„Wat kunnen we doen voor vervolgde christenen?” Bidden, zo luidt het korte antwoord van ds. A. Schot. De predikant van de gereformeerde gemeente in Nunspeet opent de avond met het lezen van Johannes 17, het hogepriesterlijk gebed. Dat is volgens hem „het gebed voor de vervolgde kerk bij uitstek”.

Pastor Timothy. beeld André Dorst

Strafkamp

De eerste hoofdspreker uit Noord-Korea woont nu in het Verenigd Koninkrijk: pastor Timothy. Zijn verhaal is „een verhaal van lijden”, zo begint hij zijn getuigenis. Toch is hij dankbaar, want juist in vervolging en gevangenschap heeft hij gezien hoe God werkt.

Tijdens zijn eerste vluchtpoging uit Noord-Korea komt Timothy in China terecht. Hij wordt door China gearresteerd en uitgezet naar Noord-Korea. Bij terugkomst in dat land is een van de eerste vragen: „Is iemand van jullie in contact geweest met christelijke zendelingen in China?” Wie daar een bevestigend antwoord op geeft, komt terecht in een strafkamp, aldus pastor Timothy.

Na een tweede vluchtpoging komt Timothy terecht in een internationale gevangenis in China. In deze gevangenis ontmoet hij een Zuid-Koreaan die hem „een klein, donker boek” in handen geeft: de Bijbel.

Opnieuw dreigt uitzetting naar Noord-Korea, maar na internationale aandacht voor zijn zaak besluit China hem uit te zetten naar de Filipijnen. Aan het slot van zijn getuigenis vraagt hij de aanwezigen: „Sta naast ons, de vervolgde broeders en zusters. Wereldwijd wordt een op de zeven christenen vervolgd. Dat zijn 365 miljoen mensen.”

Portretten

Het levensverhaal van de tweede spreker, pastor Ahn, begint op hoog niveau: als luitenant in het leger beveiligt hij een jacht van de Kimfamilie, die de baas is over Noord-Korea. In die rol moet Ahn een keer Kimportretten redden uit een brand, maar waardering voor zijn heldendaad is er niet bij.

Gedesillusioneerd vlucht Ahn via China naar Zuid-Korea. In dit land probeert hij een nieuw bestaan op te bouwen, maar dat lukt niet. „In dit doelloze leven ontmoette ik een predikant die mij met liefde tegemoet trad”, vertelt Ahn. Gaandeweg wordt hij nieuwsgierig naar Jezus en uiteindelijk ontmoet hij Christus Zelf. Na zijn roeping tot predikant besluit hij zijn leven te wijden aan het verkondigen van het Evangelie aan zijn voormalige landgenoten.

„Er zijn in Noord-Korea zielen die de Heere zo lief heeft gehad dat Hij Zijn Zoon voor hen naar de aarde zond” - Pastor Ahn, vluchteling uit Noord-Korea

Pastor Ahn wil nog één ding kwijt: „Er zijn in Noord-Korea zielen die de Heere zo lief heeft gehad, dat Hij Zijn Zoon voor hen naar de aarde zond. Onthoud dat christenen in Noord-Korea hun leven afleggen als martelaar. Ik hoop in de naam van de Heere dat jij en ik mensen zullen zijn die deze last samen zullen dragen.”

„Hoe kun je zo’n geloofsbelijdenis doen met de dood voor ogen? Genade!” - A. Bolier, ouderling

A. Bolier, ouderling in de gereformeerde gemeente in Nederland in Elspeet, sluit de avond af. „We hebben twee getuigenissen uit Noord-Korea gehoord. Maar hoe is het nu met jou?” Bolier wijst op de geschiedenis van Daniël en zijn drie vrienden. Ze buigen niet voor koning Nebukadnezar. „Hoe kun je zo’n belijdenis doen met de dood voor ogen? Genade! Zonder genade red je het niet.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer