BuitenlandEuropese verkiezingen
Europese liberalen verder verzwakt na vertrek populisten Tsjechië

De liberalen in het Europees Parlement (EP) zien hun aantal verder afnemen. De rechts-populistische Tsjechen van ANO verlaten de Renewfractie. Daarmee wordt het steeds moeilijker voor de fractie van onder meer VVD en D66 om de derde in grootte in het parlement te blijven, wat status en invloed geeft.

ANP
Het gebouw van het Europees Parlement in Straatsburg. beeld AFP, Sebastien Bozon
Het gebouw van het Europees Parlement in Straatsburg. beeld AFP, Sebastien Bozon

De Renewfractie heeft al van meet af aan moeite om Europarlementariërs van rechtsere snit zoals de VVD en progressievere leden zoals die van D66 bijeen te houden. Met de ANO-partij van de Tsjechische ex-premier Andrej Babis hadden veel Renewleden al helemaal weinig op. Maar ANO bracht wel zeven zetels, in een fractie die er nog amper tachtig telt.

Babis heeft nu zelf vastgesteld dat hij en zijn partij niet meer bij Renew passen, zei hij vrijdag na de aankondiging van het vertrek van zijn partij uit de EP-fractie. Voor een strenger migratiebeleid, een rem op Europese klimaatmaatregelen en meer macht terughalen naar de lidstaten krijgt hij binnen die fractie geen steun. Daarom stappen de zeven Tsjechen eruit. Ze gaan nu „op zoek naar nieuwe partners”, zegt Babis.

Renew is daar niet rouwig om, laat fractieleider Valérie Hayer weten. „Deze scheiding had al veel eerder moeten gebeuren. Ze hebben onze stevige pro-Europese overtuigingen en waarden de rug toegekeerd.”

Donderdag verkozen de vijf Europarlementariërs van Volt, onder wie twee Nederlanders, de groene fractie boven de liberale. Dat deden ze omdat de liberalen naar hun zin te weinig afstand nemen van uiterst rechts. Ze noemden daarbij ANO en de VVD, die onder vuur ligt omdat de partij in een regering stapt met de PVV.

Heroveren

Tijdens de verkiezingscampagne stelde Hayer nog dat de VVD om die reden niet meer bij Renew past. Maar de VVD hoeft niet meer te vrezen uit de fractie te worden gezet, verzekerden ingewijden nadat Renew bij de verkiezingen twintig zetels had verloren.

De conservatief-rechtse fractie van onder andere de SGP en de Italiaanse premier Giorgia Meloni is de liberalen inmiddels voorbij. Na de oppermachtige centrumrechtse EVP, de sociaaldemocratische S&D en de rechts-nationalistische ECR staat Renew op de vierde plaats. Als Renew erin slaagt nieuwe partners te vinden, kan de fractie de derde plaats mogelijk heroveren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer