Buitenland
Groenen zetten zichzelf in etalage voor coalitievorming EU

De groenen in het Europees Parlement maken opzichtig avances om mee te doen aan de coalitie waarop de Europese Commissie de komende jaren zal leunen. Ook al hebben ze flink verloren bij de Europese verkiezingen, de grote middenpartijen kunnen niet om ze heen, denkt de Nederlandse fractieleider Bas Eickhout.

ANP

De afgelopen vijf jaar konden de groenen een stempel drukken op het EU-beleid doordat ze flink waren gegroeid en vriend en vijand de strijd tegen klimaatverandering belangrijk vond. Dat is inmiddels allebei veranderd. De centrumrechtse EVP, veruit de grootste fractie in het Europees Parlement, schuwde de groenen de afgelopen tijd meer en meer. Zij keek liever uit naar mogelijke partners op de groeiende rechterflank.

Maar als de EVP, het sociaaldemocratische S&D en de liberalen van Renew opnieuw „een stabiele meerderheid” willen vormen, moeten ze volgens Eickhout toch bij de groenen zijn. De drie middenpartijen hebben in theorie genoeg zetels, maar tellen doorgaans zo veel dissidenten dat ze wat extra steun nodig hebben. „Stabiliteit wordt supercruciaal voor het Europees Parlement. Ik denk dat wij daarin een cruciale rol kunnen spelen.”

De groenen zijn veel betrouwbaarder dan de rechts-nationalistische ECR-fractie die óók graag bij de Europese ‘regeringscoalitie’ zou aansluiten, stelt Eickhout. De groenen blijken bij bijvoorbeeld stemmingen telkens veel eensgezinder dan ECR, memoreert Eickhouts mede-fractievoorzitter Terry Reintke.

„Uiteindelijk leveren we de stemmen, als we willen”, stelt Eickhout. „Dat hebben we te bieden. En dat is een stabiele meerderheid die absoluut nodig is als je kijkt naar de uitdagingen voor Europa en de onzekerheden die je in het bijzonder op rechts ziet.”

Wat de groenen precies terugvragen voor hun steun, willen de twee nog niet kwijt. Behalve dan het behoud van het Europese klimaatbeleid en het blijven buitensluiten van radicaal-rechts.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer