Buitenland
Rechts-conservatieven streven liberalen voorbij in EU-parlement

De rechts-conservatieve fractie in het Europees Parlement is dankzij wat versterkingen nu de derde in grootte in het Europees Parlement. De ECR-fractie van onder andere de radicaal-rechtse Italiaanse premier Giorgia Meloni en ook van de SGP is de liberalen voorbijgestreefd.

ANP

De fracties in het Europees Parlement proberen na de Europese verkiezingen geestverwante nieuwgekozen Europarlementariërs in hun kamp te trekken om zo meer invloed te kunnen uitoefenen. ECR doet dat vooralsnog met meer succes dan de liberalen. Ze staat nu op 83 zetels, tegen 80 voor de liberale Renew-fractie.

Onder anderen de uiterst rechtse Française Marion Maréchal, nicht van Marine Le Pen, sluit met wat medestanders aan. Zij verlieten onlangs de partij van de Franse rechts-populist Éric Zemmour. Ook nationalistische Europarlementariërs uit Roemenië, Bulgarije, Denemarken en Litouwen voegen zich bij ECR.

ECR en Meloni vinden dat de EU een rechtser uiterlijk moet krijgen na de groei van radicaal- en centrumrechts bij de Europese verkiezingen. Ze mikken op samenwerking met de nieuwe Europese Commissie, van hoogstwaarschijnlijk opnieuw de centrumrechtse Ursula von der Leyen. De rechts-conservatieven hopen dat meetelt dat ze de liberalen, die de traditionele coalitie van centrumrechts en centrumlinks afgelopen vijf jaar aan een meerderheid hielpen, van de derde plaats verstoten.

Renew probeert intussen onder meer de Europarlementariërs van Volt over te halen zich aan te sluiten. De liberalen kregen bij de verkiezingen vooral in Frankrijk rake klappen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer