Kerk & religieProtestantse gemeente Rome
SGP: Italië discrimineert protestantse gemeente Rome die belasting moet betalen

Italië discrimineert de protestantse gemeente Breccia di Roma in Rome, die belasting moet betalen omdat de rechter haar kerkgebouw aanziet als winkelpand.

Bijeenkomst van baptistengemeente Breccia di Roma in Rome. beeld prof. De Chirico
Bijeenkomst van baptistengemeente Breccia di Roma in Rome. beeld prof. De Chirico

Dat zegt SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen in een reactie op de uitspraak van het Italiaanse hooggerechtshof vorige week.

De baptistengemeente Breccia di Roma moet jaarlijks ten minste 6000 euro belasting betalen voor haar kerkgebouw. De rechter geeft de belastingdienst gelijk dat dit gewoon een winkelpand is. Het hooggerechtshof van Italië publiceerde vorige week donderdag het vonnis, waarin wordt vastgesteld dat de kerkelijke gemeente tegen een commercieel tarief moet worden aangeslagen. De gebruikelijke belastingvrijstelling is niet van toepassing op dit gebouw.

Er lijkt sprake te zijn van discriminatie op grond van godsdienst in deze zaak, stelt Ruissen. Hij adviseert de kerk door te procederen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. „Wellicht kan daar dan een uitspraak uit volgen, zodat Italië geen onderscheid mag maken tussen de kerken.”

De SGP vraagt aandacht voor deze zaak in het Europees Parlement en wil zich de komende vijf jaar inzetten voor een nieuw mandaat van de speciale gezant voor godsdienstvrijheid.

De baptistengemeente werd eerder twee keer door de rechter in het gelijk gesteld, maar het hooggerechtshof gaf uiteindelijk de belastingdienst gelijk. De zaak loopt al vanaf 2019. Toen stelde de belastingdienst vast dat de ruimte de „intrinsieke kenmerken” van een gewijde ruimte mist. Volgens Breccia di Roma kijkt de belastingdienst echter vanuit een rooms-katholieke blik naar een kerk. De bewuste ruimte is niet meer dan een zaal waar mensen samenkomen en waar het Woord en de sacramenten worden bediend.

Zie ook pagina 4.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer