Ds. C. (Kees) van Velzen en twee anderen leden zijn in april opgestapt uit de Algemene Vergadering (AV) van de Evangelische Theologische Faculteit Leuven (ETF Leuven), omdat deze geen standpunt inneemt over homoseksualiteit. Rector prof. dr. Jos de Kock betreurt de voorstelling van zaken.
Ds. Van Velzen hoorde tijdens een vergadering in april dat het Bestuursorgaan van de ETF Leuven –een internationale theologische universiteit die zich presenteert als „Bijbelgericht”– geen theologisch standpunt wil innemen over homoseksualiteit, zegt hij desgevraagd. Daarmee sloot het orgaan zich aan bij een eerdere uitspraak van rector prof. dr. Jos de Kock tegenover de predikant.
De AV bleek zich in die lijn te kunnen vinden, stelt ds. Van Velzen, die met 31 jaar het langstzittende lid was. Samen met de Amerikaanse dr. Phil Roberts en –enige tijd later– de Belgische predikant ds. Jean-Claude Thienpont, vertrok hij uit de AV. Deze week stapte de predikant naar Cvandaag om zijn verhaal te doen.
Ds. Van Velzen: „De AV is eindverantwoordelijk voor financiën en inhoud van de instelling. Die verantwoordelijkheid kon ik voor God niet meer dragen. Daarmee wil ik niet zeggen dat homoseksualiteit een makkelijk onderwerp is, maar de Bijbel wijst de praxis heel duidelijk af.”
Al eerder vond ds. Van Velzen, die in 2019 om vergelijkbare redenen opstapte uit de ledenraad van de Evangelische Omroep, het spijtig dat enkele docenten van de ETF Leuven twijfelden aan de historische betrouwbaarheid van de eerste hoofdstukken van Genesis. „Men zei toen tegen mij: Kees, dat hoort bij de academische vrijheid. Ik vroeg zes jaar geleden aan de toenmalige rector of die vrijheid ook gold voor het standpunt over homoseksualiteit. Hij verzekerde mij van niet.”
„De ETF Leuven moest de moed hebben om bekend te maken dat ze van mening veranderd is” - Ds. Kees van Velzen, voormalig lid Algemene Vergadering ETF Leuven
In september 2021 nam prof. dr. Henrik Koorevaar afscheid van de ETF Leuven. Ds. Van Velzen: „De directie verbood hem toen om in zijn afscheidsrede te waarschuwen tegen de homoseksuele praxis, wat hij van plan was.” Later vernam de predikant dat een andere ETF-docent in een college gezegd zou hebben dat hij geen probleem had met de homoseksuele praxis. Dat daartegen niet werd opgetreden, „verbijsterde” ds. Van Velzen.
Hoewel de universiteit zich eerder nooit uitsprak over homoseksualiteit, constateert ds. Van Velzen toch een koerswijziging. „Er waren meer zaken waarover de ETF Leuven geen expliciet standpunt had, zoals antisemitisme en ongetrouwd samenwonen, maar iedereen wist hoe de instelling daarin stond.”
Ds. Van Velzen hekelt dat het sinds Koorevaars afscheid drie jaar duurde voor het thema werd besproken met de AV. Bovendien vindt hij dat directie en bestuur sinds april nalatig waren in de communicatie naar de achterban. „Ze zouden de moed moeten hebben om eerlijk aan de achterban bekend te maken dat ze van mening veranderd zijn. Maar ze willen natuurlijk geen steun verliezen van het Bijbelgetrouwe deel.”
„Dat we verschillende visies toestaan, is niet nieuw” - Prof. dr. Jos de Kock, rector ETF Leuven
Onjuiste voorstelling
Rector prof. dr. Jos de Kock vindt het vertrek van de drie AV-leden jammer, maar hij respecteert hun keuze. Wel hekelt hij de volgens hem onjuiste voorstelling van zaken door ds. Van Velzen. „In zowel de AV als het Bestuursorgaan is de afgelopen twee jaar ruimschoots stilgestaan bij het onderwerp.”
Het klopt dat de ETF Leuven geen theologisch standpunt inneemt over homoseksualiteit, zegt De Kock. „We laten toe dat hierover verschillende visies in het onderwijs terugkomen. Dit is echter niet nieuw, maar in continuïteit met onze benadering in het verleden.” Over losse situaties zoals het afscheid van Koorevaar spreekt De Kock zich niet uit, maar hij benadrukt dat het beleid van de ETF Leuven consequent is.
De Kock beseft dat de benadering van de ETF Leuven „niet direct aansluit bij het verwachtingspatroon van sommige mensen. Maar dat we geen standpunt innemen, betekent zeker niet dat er geen serieus gesprek over dit onderwerp gevoerd kan worden binnen de instelling. Het is bekend dat wij een interkerkelijke onderwijsinstelling zijn met een evangelische identiteit, geen verlengstuk van een specifieke denominatie.”
De rector wil instaan voor de veiligheid van al zijn studenten en medewerkers, „ongeacht uit welke achterban. Over de homoseksuele praxis wordt vanuit een respectvolle omgang met de Bijbel verschillend gedacht. Daarbij komt dat dit niet in de eerste plaats een théma is: het gaat om ménsen.”
Grondslag
Dat de ETF Leuven nalatig is geweest in de communicatie, bestrijdt De Kock. „Bij een grote beleidswijziging treden we naar buiten, maar die is hier niet aan de orde.” Over de terugtrekking van de drie AV-leden kon het personeel nog niet eerder geïnformeerd worden „op de reguliere stafontmoeting die daarvoor bedoeld is.” Woensdag, toen bleek dat Cvandaag erover ging publiceren, is het personeel alsnog op de hoogte gebracht. Achter het feit dat de namen van de drie vertrokken AV-leden pas woensdag van de website verwijderd zijn, „hoeft echt niets gezocht te worden”.
Prof. dr. M.J. (Mart-Jan) Paul, oudtestamenticus aan de ETF Leuven, hoorde deze week voor het eerst over het vertrek van de drie AV-leden, zegt hij desgevraagd. „Ik was destijds bij het afscheid van Koorevaar aanwezig, maar ik heb nooit onrust gemerkt onder docenten of studenten over dit onderwerp. Er is volop ruimte voor behoudende docenten en studenten, in overeenstemming met de grondslag van de ETF Leuven. Een internationale academische context betekent echter dat er verschillen van opvatting zijn. Het is goed als die op colleges behandeld worden.”