Kerk & religie
Theologieopleiding ETF Leuven start studiejaar met 82 nieuwe studenten, meer dan vorige jaren

De Evangelische Theologische Faculteit (ETF) in Leuven (België) start het academisch jaar 2023-2024 met 82 nieuwe studenten, een stijging ten opzichte van eerdere jaren. Dat maakte de instelling maandag bekend bij de opening van het jaar.

Redactie kerk
Rector prof. dr. Jos de Kock (l.) en decaan prof. dr. Jelle Creemers van de ETF Leuven. beeld ETF, Ashlee Glen
Rector prof. dr. Jos de Kock (l.) en decaan prof. dr. Jelle Creemers van de ETF Leuven. beeld ETF, Ashlee Glen

Het totaalaantal studenten van de ETF Leuven komt naar schatting uit op 240. Het aantal nieuwe studenten is een stijging ten opzichte van voorgaande jaren; in 2021 waren er 61 nieuwe studenten, in 2020 55. Deze groei vindt plaats in zowel het bachelor-, master- als doctoraatsprogramma, aldus rector prof. dr. Jos de Kock maandag in zijn openingswoord.

De Kock zei het opvallend te vinden dat ook de groei van het aantal residentiële studenten –dat zijn studenten die woonachtig zijn op de faculteitscampus– zich doorzet. Daaronder zijn „veel middelbare schoolverlaters”, zei De Kock.

19683659.JPG
Het gebouw van de ETF in Leuven, gezien vanuit de binnentuin. beeld ETF, Ashlee Glen

Financiën

De rector, tevens administratief directeur van de ETF Leuven, sprak maandag over de financiële zorgen van de faculteit. „Inkomsten houden moeilijk gelijke pas met de stijgende kosten in de afgelopen jaren. De groei van aantallen studenten stimuleert ons om daarin nog meer onze verantwoordelijkheid te nemen.”

De Kock zei naar mogelijkheden te zoeken om de campus beter te exploiteren en besparingsmaatregelen te nemen. Ook deed hij voor financiële steun een beroep op de achterban van de ETF Leuven.

Spiritualiteit

De Kock, hoogleraar praktische theologie, verzorgde ter gelegenheid van het nieuwe academisch jaar een openingscollege over het belang van spiritualiteit in de wetenschappelijke theologie. Onder spiritualiteit verstaat hij „het omgaan met ervaringen in het dagelijkse leven vanuit een oriëntatiepunt dat licht werpt op het leven en de wereld”. De Kock: „Theologie gaat over het echte en gehele leven, en daarom moet spiritualiteit onderdeel zijn van het theologisch onderwijs. De ervaringen uit het echte leven laten de theoloog zien wat er op het spel staat.”

Volgens de rector staan innerlijke betrokkenheid bij vragen en wetenschappelijke distantie elkaar niet in de weg, maar veronderstellen en versterken ze elkaar. Hij verwees daarbij naar de slogan van de ETF Leuven: ”Fides Quarens Intellectum”: het geloof zoekt te begrijpen.

Accreditatie

In het voorjaar ontvingen de opleidingen van de ETF Leuven opnieuw voor zes jaar een accreditatie van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Daarbij viel de visitatoren de aandacht voor spiritualiteit –een van de speerpunten van het ETF-beleid– op, aldus prof. dr. Jelle Creemers, decaan van de faculteit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer