BuitenlandRelatie VS en Israël
Axios: boos Witte Huis annuleert bijeenkomst om video Netanyahu

Het Witte Huis heeft een bijeenkomst op hoog niveau tussen de VS en Israël over Iran geannuleerd.

Redactie buitenland
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu. beeld EPA, Abir Sultan
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu. beeld EPA, Abir Sultan

Dat meldt de nieuwssite Axios op basis van twee Amerikaanse functionarissen. Aanleiding voor de afzegging was een video die de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dinsdag had vrijgegeven waarin hij beweerde dat de VS militaire hulp aan Israël inhoudt, aldus Axios.

De topadviseurs van president Biden waren woedend over de video. Dat sentiment deelde de Amerikaanse gezant Amos Hochstein, volgens Axios, persoonlijk met Netanyahu tijdens een bijeenkomst enkele uren nadat de video was uitgekomen. Toen besloot het Witte Huis nog een stap verder te gaan door de bijeenkomst van donderdag af te gelasten.

Netanyahu verklaarde in de video dat het „moeilijk te begrijpen is dat de Amerikaanse regering de afgelopen maanden wapens en munitie aan Israël heeft achtergehouden”. Het Witte Huis uitte openlijk zijn verbijstering. Perssecretaris Karine Jean-Pierre merkte op dat slechts één wapenzending was stopgezet sinds het begin van de oorlog in Gaza, terwijl miljarden dollars aan wapens ongehinderd waren geleverd. „We weten echt niet waar hij het over heeft”, zei ze.

Het is de tweede keer dat een bijeenkomst tussen Israël en de VS over de strategische dialoog met Iran op het laatste moment werd afgelast. In maart was het Netanyahu die de stekker eruit trok, nadat de VS hadden geweigerd een veto uit te spreken over een resolutie van de VN-Veiligheidsraad die een verwijzing bevatte naar een staakt-het-vuren in Gaza.

Intussen waarschuwde de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Hezbollah dat het bij een „totale oorlog” zal worden vernietigd. „We zijn erg dicht bij het moment waarop we besluiten de regels van het spel te veranderen voor Hezbollah en Libanon”, zei minister Israel Katz volgens een verklaring van zijn kantoor.

Israël voert al maanden een militaire operatie uit tegen Hamas in de Gazastrook. In diezelfde periode laaide ook het geweld op aan de noordelijke grens van het land. Daar hebben de zwaarbewapende Hezbollahbeweging en de Israëlische strijdkrachten elkaar herhaaldelijk onder vuur genomen, met honderden doden tot gevolg. De spanning loopt daardoor steeds verder op.

Dat leidt ook tot groeiende internationale bezorgdheid. VN-mensenrechtenchef Volker Türk zei dinsdag dat alles gedaan moet worden om een grote oorlog te voorkomen. De Verenigde Staten hebben gezant Amos Hochstein naar Libanon gestuurd. „We hebben de afgelopen weken een escalatie gezien”, zei de diplomaat, die ook stelde dat de Amerikaanse president Joe Biden wil voorkomen dat het conflict nog verder uit de hand loopt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer