Buitenlandoorlog in israël
Blinken: Veel te veel burgers in Gaza gedood

Het aantal burgerdoden in Gaza is veel te hoog, zei de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken dinsdag tijdens een bezoek aan Israël. Blinken maakt een tour door het Midden-Oosten voor overleg over de oorlog tussen Hamas en Israël.

Redactie buitenland
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dinsdag tijdens een persconferentie in Tel Aviv. beeld EPA, Abir Sultan
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dinsdag tijdens een persconferentie in Tel Aviv. beeld EPA, Abir Sultan

De aanklacht van Zuid-Afrika dat Israël zich schuldig zou maken aan genocide noemde Blinken ondanks de vele burgerdoden „ongegrond”. Blinken deed ook de oproep om „meer voedsel, water, medicijnen en andere noodzakelijke goederen” naar de Gazastrook te brengen. Alle noodhulp die naar Gaza gaat moet eerst langs Israëlische controleposten.

Ook zei Blinken dat Israël moet stoppen met het „onderuit halen van het Palestijnse zelfbestuur”. De Verenigde Staten zijn tegen de uitzetting van Gazanen, zei de buitenlandminister. Volgens Blinken zijn veel landen in het Midden-Oosten bereid in de toekomst van Gaza te investeren, maar moet er wel een garantie voor een eigen Palestijnse staat zijn.

Intussen riep de minister van Financiën van Israël, Bezalel Smotrich, op sociale media opnieuw op tot de verdrijving van Palestijnen uit de Gazastrook. Hij zei dat enkele uren nadat Blinken had gezegd dat ontheemde Palestijnen in Gaza zo snel mogelijk naar huis moeten kunnen terugkeren.

Nederzettingen

In zijn bericht verwelkomde Smotrich Blinken in Israël en zei hij dat Israël de steun van de VS waardeert, „maar wat ons bestaan in ons land betreft, zullen we altijd handelen in overeenstemming met het Israëlische belang”. En: „We zullen eraan werken de vrijwillige migratie van vluchtelingen mogelijk te maken.”

Smotrich zei eerder dat Israël het vertrek van de Palestijnen uit Gaza zou moeten „aanmoedigen”. Net als minister Itamar Ben-Gvir van Veiligheid is hij voorstander van de herintroductie van Israëlische nederzettingen. Beide ministers behoren tot uiterst rechtse en nationalistische regeringspartijen.

Israëlische media meldden dat een hooggeplaatste Hezbollah-strijder dinsdag is gedood door een Israëlische raket. Het zou gaan om Ali Hussein Barji, een commandant van Hezbollah. Volgens The Times of Israel was hij verantwoordelijk voor droneaanvallen op Israëlische posities.

Hezbollah bevestigt dat Barji is gedood, maar ontkent dat hij een commandant was in de militaire structuur van de Libanese groep. De Israëlische krijgsmacht bevestigt posities van Hezbollah in het zuiden van Libanon te hebben aangevallen, maar zegt niets over Barji.

Volgens een ooggetuige die persbureau DPA sprak, was Barji onderweg naar de begrafenis van Wissam al Tawil, een Hezbollah-commandant die maandag werd gedood door een Israëlische aanval. De auto van Barji werd getroffen door een Israëlische raket, volgens de ooggetuige.

Minstens 76.000 mensen zijn in Libanon ontheemd geraakt door „gevechten in het zuiden”, meldde Stephane Dujarric, woordvoerder van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Volgens Dujarric zal „verdere escalatie van de vijandelijkheden verwoestende gevolgen hebben voor burgers aan beide zijden van de Blauwe Lijn”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer