Kerk & religieNieuwe zendingsvelden

Zending GG kiest nieuw zendingsveld: hoe gaat dat? En waarom juist Japan en Senegal?

Japan en Senegal. Die twee landen zijn voor Zending Gereformeerde Gemeenten (ZGG) de uitkomst van veertien maanden speurwerk naar een nieuw werkterrein. Maar hoe verloopt de zoektocht naar een nieuw zendingsveld eigenlijk?

18 June 2024 09:23Gewijzigd op 18 June 2024 09:57
Paul Eikelboom, directeur ZGG: „We zoeken altijd naar de witte vlekken op de kaart.” beeld Cees van der Wal
Paul Eikelboom, directeur ZGG: „We zoeken altijd naar de witte vlekken op de kaart.” beeld Cees van der Wal

Twee dingen deden het zendingsdeputaatschap van de Gereformeerde Gemeenten (GG) op zoek gaan naar een nieuw werkterrein, legt ZGG-directeur Paul Eikelboom uit. „De eerste reden is de zendingsopdracht van de Heere Jezus, die ons altijd dringt. Ten tweede vindt op onze zendingsvelden in Ecuador en Albanië inmiddels gemeentevorming plaats. Daarom denken we op tijd na over een nieuw zendingsveld.”

Welke criteria hanteert ZGG voor een nieuw zendingsveld?

„We hebben van de generale synode het mandaat gekregen om ons te richten op niet-gekerstende volkeren. We zoeken altijd naar de witte vlekken op de wereldkaart. Dat mogen ook vlekken van ‘slechts’ 30.000 mensen zijn. Stel dat er 30.000 mensen bekeerd worden, dat zou een wonder zijn.

Er zijn echter nog veel onbereikte volken. Daarom bidden we allereerst om de leiding van de Heilige Geest in het kiezen van een land.

Daarnaast gaat ZGG altijd voor langetermijnzending: we willen ergens tientallen jaren kunnen blijven. Daarom moet het land enigszins veilig zijn. En je moet een visum kunnen krijgen. In een land als Bhutan kun je alleen als toerist zijn. Dat land is beter bereikbaar door christenen uit Azië.

Het is ook belangrijk dat er niet al een ander deputaatschap van de GG in dat land werkt, of een andere zendingsorganisatie, zoals de GZB, op dezelfde plek.

Verder vragen we ons af of we als ZGG al kennis hebben van de primaire religie van het land. Religie en cultuur zijn eigenlijk altijd één.”

„Het is voor ons onmogelijk om Japan te laten vallen, zeiden de deputaten” - Paul Eikelboom, directeur Zending Gereformeerde Gemeenten

beeld Cees van der Wal

Hoe verloopt het proces van besluitvorming?

„De commissie nieuw zendingsveld –vier leden van het deputaatschap en twee medewerkers van ZGG: Jan-Kees Kooijman en ik– begon in februari 2023 door te inventariseren hoeveel evangelicale christenen er in elk land wonen. Dat deden we met behulp van de kaart van het Joshuaproject.

Door te trechteren kwamen we in september 2023 uit op zeven landen: Azerbeidzjan, Gambia, Japan, Kosovo, Mongolië, Senegal en Thailand. Uiteindelijk voldeed Senegal het meest aan onze criteria. Daar lieten we een onderzoek naar uitvoeren, met vragen als: hoe beïnvloedt de situatie onze werkwijze? Met bijvoorbeeld nomaden moet je meetrekken, in een plattelandscultuur moet je gaan wonen. Verder: mogen we van de overheid zelf een kerk stichten? Wat zijn de mogelijkheden voor taal- en cultuurstudie?

Maar in januari 2024 zeiden de deputaten: „Het is voor ons onmogelijk om Japan te laten vallen.” Toen besloten we ook Japan te onderzoeken. Via Teams spraken we vijf mensen uit dat land. Ons viel op dat lokale gereformeerde kerken ons uitnodigden om te komen. „De kerk zakt hier weg”, zeiden ze. Vervolgens maakten twee commissieleden in mei een oriëntatiereis naar Japan.

Eind mei omarmde het deputaatschap het voorstel van de commissie om voor twee landen te kiezen. Waarbij we in Senegal vermoedelijk sneller tot uitzending van zendelingen kunnen komen dan in Japan. Daar zenden we eerst een kwartiermaker uit, die het land gaat verkennen.”

„Als je een veld krijgt, krijg je ook mensen” - Paul Eikelboom, directeur Zending Gereformeerde Gemeenten

Wat zijn de specifieke uitdagingen voor zendingswerk in Senegal en Japan?

„Senegal is een moslimland. ZGG houdt van moslims. Tegelijk is het daar moeilijk om in je stam uit te komen voor je christen-zijn. Als je zegt dat Jezus de Zoon van God is, word je uitgestoten.

In Japan is er een animistische natuurgodsdienst: shinto. De cultuur is erg anders dan de onze. Je moet de taal leren om bij het hart van de mensen te komen, maar dat kost jaren.”

Een nieuw zendingsveld vraagt werkers en financiën. Zijn die er?

„We zijn gezegend met veel benoemingen: de laatste vijf jaar zijn er bij ZGG zeventien posities vervuld. We verwachten dat we de mensen krijgen. Als je een veld krijgt, krijg je ook mensen.

Geld is nooit het punt geweest voor ZGG. Juist vorig jaar kregen we een nalatenschap van 1 miljoen euro dat we voor de nieuwe zendingsvelden bestemden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer