JBGG-jongeren schrijven zelf kanttekeningen bij Psalm 23
”Bijbel binnen bereik”, de actie van de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG) is afgerond. Op het jongerenevent in Gorinchem gaan de handen vrijdagavond op elkaar voor het geldbedrag dat is opgebracht: 665.000 euro. Maar meer centraal staat de reflectie: is het doel van de actie bereikt? En: ben ik bereikt met Gods Woord?
In de grote zaal van de Evenementenhal zitten honderden jongeren gebogen over Psalm 23. Op het blad waar de psalm op staat, is ruimte gehouden voor aantekeningen.
Jeugdbondmedewerker Pieter Avé leest vers voor vers voor, steeds met een minuut ertussen waarin druk gepend wordt. „Nu heb je je eigen Bijbel met kanttekeningen gemaakt. Misschien heb je een vraagteken gezet bij: stok en staf. Ga dan eens met een ander in gesprek over de betekenis van die woorden”, adviseert Avé. „Mooie tekening”, zegt iemand tegen haar buurvrouw, als het tijd is om samen te bespreken wat er genoteerd is.
De actie ”Bijbel binnen bereik” is een samenwerking van de JBGG, Evangelisatie Gereformeerde Gemeenten (EVGG) en Zending Gereformeerde Gemeenten (ZGG). De jeugdbond gebruikt het geld uit de actie om een Bijbelleestraining aan leidinggevenden van jeugdclubs te kunnen geven. EVGG verspreidt een kinderbijbel die toegespitst is op evangelisatiewerk. Met het geld dat is opgehaald voor de ZGG wordt de vertaling van de Bijbel in het Mogofin, een taal in Guinee, bekostigd.
Eenvoud
Tijdens het middaggedeelte van het evenement spreekt ds. P.J. de Raaf over het thema ”Bijbel nabij, in hart en mond”. „Het Woord van God is binnen handbereik. Toch proberen mensen zich op te werken naar de hemel of zichzelf te vernederen tot in de afgrond, zoals Luther deed. Alles om God te bereiken.”
Ds. De Raaf wijst op de eenvoud van het lezen van de Bijbel. „Je hoeft geen reis naar Israël te maken, niet het onmogelijke van jezelf te vragen. Lees! Doe het aandachtig, eerbiedig, biddend, voortdurend. Je zult dan ontdekken dat niet jij de Bijbel leest, maar dat de Bijbel jou leest. En als je je nog steeds afvraagt: is God wel bereikbaar voor mij?, bedenk dan: jij bent binnen Gods bereik.”
In veel gemeenten is er hard gewerkt om geld voor de actie bij elkaar te krijgen. „Alle aspecten van Gods Koninkrijk komen samen in deze actie”, zegt ds. De Raaf waarderend. Tabitha Wisse was in de gemeente van Apeldoorn in touw voor ”Bijbel binnen bereik”. Zij vertelt dat de verbondenheid in de gemeente meer gevoeld werd dan anders. Patrick Hol uit Geldermalsen hielp in zijn gemeente een belactie en een walking dinner opzetten. „Dat wij een Bijbel hebben is heel mooi, maar het is nog mooier dat door deze actie ook anderen bereikt worden met Gods Woord.”
„Je hoeft geen reis naar Israël te maken, niet het onmogelijke van jezelf te vragen; lees!” - Ds. P. J. de Raaf, spreker JBGG-event
Remonstrants
In de pauze genieten de jongeren van een uitgebreid broodjesbuffet. In de hal staan al kraampjes klaar voor de zendingsdag die de volgende dag gehouden zal worden. Bij de stand van de ZGG schrijven Corinda van Zijtveld en Jacobine Verheul een kaartje voor de familie Hakvoort. Dat gezin is vanuit ‘hun’ gemeente, Scherpenzeel, uitgezonden naar Guinee. „Mooi om mensen te kunnen bemoedigen”, vindt Jacobine. Of Corinda en Jacobine druk waren voor de actie? De dames lachen haast wat beschaamd. „Nee, we zijn best druk met onze opleiding verpleegkunde en onze baantjes.”
In de workshop ”Bijbellezen, hoe dan?” krijgen de bezoekers verschillende Bijbelleesmethodes aangereikt. Stellingen waarop gereageerd kan worden met een rood of groen kaartje nodigen uit tot gesprek, zoals: Als ik de Bijbel lees, spreekt God tot mij. „Ik vind dat lastig”, zegt een meisje dat een groen kaartje omhoog houdt. „Is het de Heere, of de duivel, wat ik denk te horen? En: is het tot mij?”
Een ander reageert: „Het ligt eraan wat ik ermee doe.” „Nee, dat is remonstrants”, vindt een ander weer. „Alsof God afhankelijk is van mijn houding.” Pieter Avé denkt dat het verstaan van Gods stem in de Bijbel iets is wat je kunt leren. „Het eerste gesprek tussen mijn vrouw en mij verliep ook minder soepel dan onze gesprekken nu.”
Aan het eind van de dag wordt het eindbedrag van de actie bekend gemaakt: 665.000 euro. Dankbaar is JBGG-leider Evert Barten met de opbrengst van de actie. „We hopen dat de Heere deze jeugdwerkactie wil gebruiken om Zijn Woord in de harten van velen te verheerlijken.” Het lied dat daarna gezongen wordt, klinkt als een antwoord: „Grote God, wij loven U”. Met aan het eind een gebed: „Zie ons d’ogen op U slaan. Laat ons niet verloren gaan.”