Kerk & religieSynodes Noord-Amerika
Nieuw psalterboek voor Noord-Amerikaanse kerken

De synoden van de Heritage Reformed Congregations (HRC) en de Free Reformed Churches of North America (FRC) hebben in een gezamenlijke vergadering een concept van een gereviseerd psalterboek voor de eredienst goedgekeurd.

Groepsfoto van de afgevaardigden van de synoden van de HRC en de FRC in Dundas (Canada). beeld ds. Jerrold Lewis
Groepsfoto van de afgevaardigden van de synoden van de HRC en de FRC in Dundas (Canada). beeld ds. Jerrold Lewis

Dat blijkt uit een overzicht van besluiten van de HRC-synode dat zondag is voorgelezen in de HRC-gemeenten.

De synoden van de HRC en de FRC vergaderden vorige week dinsdag tot en met vrijdag in het kerkgebouw van de FRC in de Canadese plaats Dundas (Ontario).

De herziening van het psalterboek, die een aantal jaren geleden in gang werd gezet, betreft een nieuwe nummering –volgens de 150 psalmen–, de melodieën en de tekst. Nu het besluit over het psalterboek genomen is, kunnen de gemeenten van beide kerkverbanden dit het komende jaar gaan gebruiken en feedback geven met het oog op de definitieve versie.

Beide kerken hielden hun eigen synodevergaderingen verder afzonderlijk. Wel waren er gezamenlijke momenten van bezinning, pauzes en maaltijden. Ook de bidstond op maandagavond, aan het begin van de synodeweek, vond gezamenlijk plaats. Deze werd geleid door ds. John Procee (HRC Chilliwack) en ds. Tim Bergsma (FRC Chatham).

De HRC-synode liet Reuel Xavier toe tot het predikantschap. Hij zal binnenkort bevestigd worden in de gemeente van Kinnelon (VS). Verschillende studenten van de predikantsopleiding van de HRC, gevestigd aan het Puritan Reformed Theological Seminary (PRTS) in Grand Rapids (VS), werden door de synode bevorderd. Alejandro Guillen en Caleb Mattson werden toegelaten tot de predikantsopleiding.

Eendrachtig

Verder besprak de HRC-synode het „geestelijk welzijn” van de gemeenten en de voortgang van het zendingswerk in verschillende gebieden en besloten de afgevaardigden dat predikanten pas beroepbaar zijn nadat ze drie jaar in een gemeente staan.

De synode stelde een commissie in die hertaling van de liturgische formulieren onderzoekt, evenals een commissie die onderzoekt „hoe zo eendrachtig mogelijk vooruitgang te boeken met betrekking tot de Bijbelvertaling”. Ten slotte werd besloten tot de vorming van een commissie voor medische ethiek, samen met de FRC.

De synode vroeg de HRC-gemeenten te bidden voor drie vacatures voor hoogleraar aan het PRTS: voor Nieuwe Testament, puriteinse theologie en Bijbels onderwijs. Ook riep de synode de HRC-leden op zichzelf te onderzoeken „met betrekking tot wereldgelijkvormigheid”.

De HRC ontstonden in 1993 als afsplitsing van de Netherlands Reformed Congregations (NRC), zusterkerk van de Gereformeerde Gemeenten. De FRC, ontstaan in de jaren vijftig, zijn zusterkerken van de Christelijke Gereformeerde Kerken. De HRC en de FRC hebben een volledige onderlinge correspondentieband.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer