Kerk & religieGodslastering
Man uit Noord-Italië krijgt op vrijgezellenfeest boete vanwege godslastering

Een jongeman in de Noord-Italiaanse stad Jesolo is beboet vanwege godslastering. Hij liep verkleed als Jezus door de straat, met een kruis op zijn rug.

Aart Heering en Kees van den Brink, Aart Heeringen Kees van den Brink
6 June 2024 14:58Gewijzigd op 6 June 2024 17:13
Het strand bij de Italiaanse kustplaats Jesolo. beeld AFP, Vincenzo Pinto
Het strand bij de Italiaanse kustplaats Jesolo. beeld AFP, Vincenzo Pinto

Dat gebeurde tijdens zijn vrijgezellenfeest, in de nacht van afgelopen zaterdag op zondag. Op aandrang van  vrienden had de toekomstige bruidegom zich in witte kleding gestoken. De ‘kruisweg’ van de feestvierders vond plaats voor de ogen van honderden inwoners en toeristen.

Sommige omstanders namen aanstoot aan de actie en waarschuwden de politie. Agenten hielden vervolgens de groep aan op beschuldiging van gedrag in strijd met de goede zeden en van godslastering. De jongeman kreeg een boete van 200 euro en het kruis werd in beslag genomen. Omdat er geen formele aanklacht volgde, kon de groep daarop naar huis.

De bekeuring werd verricht op grond van een plaatselijke politieverordening waarin expliciet melding wordt gemaakt van studentenfeesten en andere gelegenheden waarbij „onoorbaar en krenkend gedrag ten toon wordt gespreid onder meer door ongepaste kleding of het gebruik van heilige symbolen dan wel voorwerpen die mannelijke of vrouwelijke geslachtsdelen verbeelden, en daarmee afkeuring en walging oproepen bij de toeschouwers”.

Jesolo ligt in de Noord-Italiaanse regio Veneto, een bolwerk van orthodoxe rooms-katholieken die ook in het plaatselijke gemeentebestuur sterk vertegenwoordigd zijn.

„Nederlandse gemeenten mogen de vrijheid van meningsuiting niet zelfstandig beperken” - Sophie van Bijsterveldt, hoogleraar religie, recht en samenleving

Geschrapt

Een dergelijke bekeuring zou in Nederland niet kunnen voorkomen, zegt prof. dr. Sophie van Bijsterveldt, hoogleraar religie, recht en samenleving aan de Radboud Universiteit te Nijmegen, desgevraagd. „Het verbod op smalende godslastering in 2013 is geschrapt uit het Nederlandse Wetboek van Strafrecht. Maar ook vóór die tijd zou een dergelijke handeling niet tot veroordeling leiden.”

Ook plaatselijke gemeenten mogen hier niet van afwijken. „Gemeentelijke vloekverboden zijn gesneuveld in 1986. Gemeenten mogen de vrijheid van meningsuiting niet zelfstandig beperken. Beperking van die vrijheid kan alleen door middel van een landelijke wet, niet door een plaatselijke verordening.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer