Nieuwe serie kentekenplaten
Hoe de RDW komt tot een nieuwe serie kentekenplaten  

Reddingsmaatschappij KNRM was dinsdagmiddag de gelukkige. Op haar nieuwe elektrische Volvo EX30 zat de allereerste kentekenplaat van de nieuwe serie: GBB-01-B. De Rijksdienst voor wegverkeer (RDW) startte hiermee sidecode 11.

De Volvo EX30 van de KNRM met de eerste nummerplaat van de nieuwe serie. beeld KNRM
De Volvo EX30 van de KNRM met de eerste nummerplaat van de nieuwe serie. beeld KNRM

Wat is een sidecode?

Elke serie nummerborden kent een zogeheten sidecode . De vorige serie, sidecode 10, begon in 2019 met G-001-BB, sidecode 9 in 2015 met GB-001-B. Naar verwachting kan de RDW met de nieuwe serie 6,5 jaar vooruit.

Waarom houdt de RDW geheim wanneer ze overstapt op een nieuwe sidecode?

Dat doet de RDW  met opzet . Als het bekend is, zouden mensen de aankoop van een auto willen uitstellen om maar met een nieuwe nummerplaatcombinatie rond te kunnen rijden.

Er zijn ongewenste combinaties mogelijk. Hoe gaat de RDW daarmee om?

Een aantal letters, zoals de C en de Q, worden niet gebruikt omdat ze te veel op een nul lijken. Klinkers zoals de E, U en de Y zijn evenmin in gebruik. Sommige combinaties worden ook bij voorbaat uitgesloten. Dat geldt onder meer afkortingen van politieke partijen, zoals SGP. GBS, NGB en HSV mogen overigens wel. Ook combinaties die aanleiding geven tot typische vormen van hilariteit, zoals KVT en TBS  zijn niet toegestaan.  Gek genoeg mag LVL wel.

Waarom begint de serie met een G en niet met een B of een A?

Daar zit een hele strategie achter. Beginletter A is voorbehouden aan het Koninklijk Huis, de B aan bedrijfswagens vanaf 3500 kilogram, de D en de F voor brom- en snorfietsen, de L en de T voor landbouwvoertuigen, de M voor motorfietsen, de O voor opleggers, de V voor bedrijfswagens op grijs kenteken, de W voor de grotere aanhangers.
Dan bestaan er nog een aantal lettercombinaties die zijn voorbehouden aan specifieke voertuigen. Zo hebben auto’s van diplomaten de combinatie CD en is GN voor buitenlands personeel zonder diplomatieke status. De combinatie DM is met nog een aantal combinaties voorbehouden aan defensie. HA, HF of FH staat uitsluitend op de groene handelaarskentekenplaten. Nog eentje is ZZ voor zeer zware voertuigen, zoals grote bouwkranen.

„Combinaties die aanleiding geven tot platte hilariteit worden niet gebruikt”

De nieuwe coalitie maakt toch ook gepersonaliseerde nummerborden mogelijk?

Dat klopt. In dit geval zou een nummerbord met SGP erop wel mogelijk zijn. Waarschijnlijk worden dat dan zogeheten aliaskentekens. De auto houdt zijn standaard kenteken van de RDW. Dat staat op het kentekenbewijs. Maar een autobezitter kan zijn kenteken laten koppelen aan een persoonlijk kenteken. Als hij de auto verkoopt, krijgt deze het standaard kenteken weer terug.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer