‘Nieuwe’ kentekenserie kan nog jaartje mee

ZOETERMEER (ANP) – De huidige serie kentekens met drie letters gaat hard. Inmiddels is de RDW een eind op weg met de uitgifte van kentekenplaten uit de serie die begint met de letter S, daarna resten alleen nog de T, X en Z.

Foto ANP
Foto ANP

„We denken dat we afhankelijk van de autoverkopen nog 10 maanden tot een jaar vooruit kunnen”, aldus een woordvoerder van de RDW vrijdag.

De nieuwe kentekenserie werd op 19 mei 2008 ingevoerd en is naar verwachting na iets meer dan 4 jaar op. De oude kentekenserie, bestaande uit reeksen met twee letters en twee cijfers, heeft 57 jaar dienst gedaan.

Als de huidige serie helemaal op is, gaan we naar kentekens met 1 cijfer, 3 letters en vervolgens 2 cijfers, bijvoorbeeld 1KBB00. De RDW stelt nu al dat ook die serie behoorlijk hard zal gaan. „Daar gebruiken we maar 5 letters van voor personenauto’s”, aldus de woordvoerder. Alleen de K, S, T, X en Z zullen daar dienst doen. De O en de W zijn voor aanhangwagens en de V voor lichte bedrijfsauto’s.

„We denken dat we met die combinatie maar 2 jaar doen.” Dus liggen de platen voor daarna ook al ’klaar’. „De daaropvolgende combinatie bestaat uit dezelfde letters die we nu gebruiken, de eerste is: GB001B.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer