Auto met grijs kenteken ter discussie
Het kabinet wil de accijnzen op huismerken van sigaretten en shag verhogen met respectievelijk 15 en 20 cent per pakje. Ook bestaat de kans dat het belastingvoordeel voor auto’s met grijze kentekens verdwijnt.
Ingewijden hebben dat woensdag na afloop van het kabinetsberaad verklaard. De verhoging van de accijns op rookwaren is vrijwel rond en zal op Prinsjesdag officieel bekend worden gemaakt. De maatregel levert de overheid 14 miljoen euro op. Het geld wordt gebruikt om de achterstand in de monumentenzorg gedeeltelijk weg te werken.
De accijnsverhoging heeft alleen betrekking op de huismerken voor sigaretten en shag. Daarmee wordt het prijsverschil met A-merken kleiner. Met ingang van 1 januari jongstleden zijn de accijnzen op rookwaren met 46 eurocent verhoogd.
De supermarkten zijn niet blij met het voornemen om alleen de accijns op huismerken te verhogen. Volgens hen is de maatregel discriminerend.
Er is een reële kans dat het wegenbelastingvoordeel voor auto’s met grijze kentekens verdwijnt. Staatssecretaris Wijn van Financiën heeft de maatregel opgenomen in een plan om de vennootschapsbelasting te verlagen. Om Nederland aantrekkelijker te maken als vestigingsplaats wil hij de winstbelasting verlagen van 34,5 procent naar 30 procent in 2007. Daarvoor is een ombuigingsoperatie nodig die oploopt van 1,6 miljard euro naar 2,4 miljard euro in 2007. Het bedrijfsleven moet de ombuiging voor het grootste deel zelf betalen.
Het schrappen van de financiële voordelen van grijze kentekens is daar een onderdeel van. Bedrijfswagens met een grijs kenteken hebben nu nog een belastingvoordeel. Ongeveer 800.000 auto’s in Nederland vallen onder die regeling.
Volgens minister Zalm van Financiën heeft het kabinet woensdag goede voortgang gemaakt met de besprekingen over de begroting van volgend jaar. De Miljoenennota, waarin de hoofdlijnen voor het beleid voor volgend jaar zijn geschetst, is vastgesteld. „Het ging als een mes door de boter”, aldus Zalm na afloop van de besprekingen.
In de komende dagen gaat het kabinet de begrotingsteksten van de afzonderlijke ministeries vaststellen. Volgende week komt de koopkracht aan de orde. Het kabinet wil de minima, die er zonder beleidswijziging volgend jaar 2 procent op achteruitgaan, tegemoetkomen. Hoe dat betaald moet worden, is nog niet duidelijk. Minister De Geus van Sociale Zaken (CDA) zou de inkomstenbelasting in de hoogste schijf iets willen verhogen, maar daar voelt minister Zalm (VVD) niets voor.
Het ziet er wel naar uit dat de pc-privé-regeling, waarmee werknemers op een fiscaal aantrekkelijke manier een computer voor thuisgebruik kunnen aanschaffen, op de helling gaat. Ook het dubbel spaarloon voor mensen met twee banen zal waarschijnlijk verdwijnen. De Volkskrant meldde vanmorgen dat het kabinet hier woensdag reeds toe heeft besloten, andere bronnen spreken dat tegen.
Het kabinet zoekt nog een bedrag aan bezuinigingen van zo’n 300 miljoen euro. Mogelijk besluit het kabinet de gedeeltelijke afschaffing van de onroerendezaakbelasting uit te stellen.
De werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn verheugd dat het kabinet aandacht heeft voor het vestigings- en investeringsklimaat. De ondernemersorganisaties zijn echter kritisch over de gekozen financiering van de plannen. Volgens MKB en de brancheorganisatie voor verladers, EVO, dreigt de rekening van de plannen vooral terecht te komen bij het midden- en kleinbedrijf. „De bedrijfsauto of bestelauto is vaak het belangrijkste bedrijfsmiddel van de ondernemer. Een afschaffing van de vrijstelling voor het grijze kenteken betekent dat een bestelauto al snel 40 procent duurder wordt”, aldus de EVO.