EconomieCybercriminaliteit

Cybercrimineel gevaarlijker door kunstmatige intelligentie

Bedrijven en instellingen vormen steeds vaker het doelwit van cybercriminelen. Die leggen sites plat om losgeld op te strijken of stelen belangrijke gegevens. Ondernemers zijn bang dat de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) misdadigers in de kaart speelt.

6 June 2024 09:32
Cybercriminelen maken regelmatig gebruik van de laatste technologische ontwikkelingen. beeld ANP, Sem van der Wal  
Cybercriminelen maken regelmatig gebruik van de laatste technologische ontwikkelingen. beeld ANP, Sem van der Wal  

Recent onderzoek van ABN AMRO toont aan dat meer dan de helft van de Nederlandse bedrijven de ontwikkelingen op het terrein van AI als een bedreiging beschouwt. Met name grote organisaties houden hun hart vast.

AI geeft mensen met slechte bedoelingen meer mogelijkheden om werknemers van bedrijven en instellingen te manipuleren. Die kunnen er op steeds subtielere manieren toe worden verleid om vertrouwelijke informatie prijs te geven.

Spelfouten

Zo is het met behulp van kunstmatige intelligentie heel makkelijk om phishingmails te maken. Dat zijn misleidende berichten waarvan het de bedoeling is dat de lezer denkt dat ze betrouwbaar zijn.

Phishingmails zijn er allang, maar in het verleden zagen ze er vaak onprofessioneel uit. Met AI kunnen criminelen echter op basis van enkele eenvoudige instructies grammaticaal correcte teksten zonder spelfouten schrijven, in een taal naar keuze. Volgens techbedrijf IBM Security duurt het daardoor niet langer uren voordat een kwaadwillende een phishingmail heeft geschreven, maar kan dat binnen vijf minuten.

Spionagesoftware

Criminelen kunnen daarnaast schade toebrengen aan computers door middel van malware. Dat zijn computerprogramma’s die speciaal zijn ontworpen om netwerken te infecteren. Vormen van malware zijn virussen en spionagesoftware. Kwaadwilligen die verstand hebben van moderne technologie, kunnen AI-modellen trainen om nieuwe schadelijke software te maken, die niet kan worden opgespoord met de huidige beveiligingssystemen.

Via kunstmatige intelligentie kunnen ook chatgesprekken worden gevoerd, waarin wordt geprobeerd om min of meer argeloze medewerkers van organisaties inloggegevens te ontfutselen. En er kan deepfaketechnologie worden gebruikt. Dat houdt in dat er beeld- en geluidsmateriaal wordt gemaakt, dat niet of nauwelijks van echt te onderscheiden is. Criminelen kunnen mensen daarmee laten geloven dat ze met iemand anders te maken hebben.

kind

Burgers hebben hier al vaak mee te maken. Zeer regelmatig krijgt iemand een dringend verzoek om geld van een ‘zoon of dochter’ die zegt in de problemen te zitten. Het betreffende kind weet echter van niets.

Ook bedrijven kunnen op een dergelijke manier worden misleid. In Hong Kong maakte een financieel medewerker van een multinational ruim 25 miljoen dollar (23 miljoen euro) over naar fraudeurs, nadat hij in een videovergadering terechtkwam met een deepfakeversie van zijn directeur en andere collega’s.

In oktober vorig jaar werd bij de Nederlandse onlinebank Bunq een soortgelijke poging ondernomen, toen een medewerker werd uitgenodigd voor een videogesprek met een AI-kloon van topman Ali Niknam.

„,Het zijn altijd de boefjes die als eerste een bepaalde technologie omarmen” - Arwi van der Sluijs, algemeen directeur dienstverlener NFIR

Wapen

Kwaadwilligen kunnen dus kunstmatige intelligentie gebruiken, maar ook organisaties kunnen dat – met een heel ander doel: het beschermen van hun belangen. AI als wapen tegen cybercriminaliteit.

„Het zijn altijd de boefjes die als eerste een bepaalde technologie omarmen, maar het duurt nooit lang voordat ook de verdediging ermee aan de slag gaat”, zegt Arwi van der Sluijs, algemeen directeur van cybersecuritydienstverlener NFIR. Zo kan AI helpen om nieuwe patronen te ontdekken als het gaat om verdachte activiteit in een netwerk.

Van der Sluijs: „Vroeger was dat lastig en vooral tijdrovend. Medewerkers moesten handmatig grote hoeveelheden gegevens bestuderen. Nu kan dat grotendeels automatisch. Sterker: dankzij AI kunnen we toekomstige problemen voorspellen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer