Binnenlandjongeren

Cybercrimineel steeds jonger

Jongeren zijn de afgelopen jaren bij steeds meer cybercrimezaken betrokken. Vorig jaar was in 47 procent van de zaken iemand van 21 jaar of jonger betrokken. In 2018 was dat nog in 33 procent van de cybercrimezaken het geval.

Redactie binnenland
14 December 2022 13:22Gewijzigd op 14 December 2022 13:32
beeld ANP, Sem van der Wal
beeld ANP, Sem van der Wal

Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers die het openbaar ministerie (OM) op verzoek van de NOS heeft verzameld.

Het OM maakt zich zorgen, ook omdat de jongeren de ernst van hun daden niet altijd door lijken te hebben. „Het besef lijkt bij jonge daders soms te ontbreken dat ze echte slachtoffers treffen”, aldus de instantie in een schriftelijke reactie tegen de NOS.

Tegelijkertijd neem de ernst toe: jongeren richten volgens het OM vaak ernstige schade aan en het gaat niet meer om „eenzame jongeren op een zolderkamer”. „Cybercrime heeft zich vermengd met de georganiseerde misdaad, die heeft ontdekt dat er flink te verdienen valt.”

In absolute zin nam het aantal cybercrime-zaken met jonge verdachten volgens de NOS toe: van 278 in 2018 tot 1329 vorig jaar. Het gaat om alle soorten cybercrime: van het plegen van zogeheten DDOS-aanvallen tot fraude. Het plegen van fraude, zoals zogenaamde helpdeskbelletjes of valse Marktplaats-advertenties, komt daarbij het meest voor.

Theo van der Plas, cyberspecialist bij de politie, zegt tegen de NOS dat soms tientallen tot honderden aangiften naar een of twee daders leiden. „Zo komen we bij de grote vissen terecht, en niet enkel bij de geldezels.”

Die zogenoemde geldezels worden gebruikt om criminele gelden weg te sluizen met rekeningen van derden, die daarvoor worden betaald of onder druk worden gezet. „Geldezels moeten we ook aanpakken, maar daarbij gaat het toch vaak om mensen in kwetsbare posities, bijvoorbeeld statushouders of mensen met een beperking.”

Kapitaal

Zowel het OM als de politie ziet dat het de afgelopen tijd makkelijker is geworden om cybercrime te plegen, doordat kant-en-klare tools beschikbaar zijn die het plegen van bijvoorbeeld fraude of DDOS-aanvallen mogelijk maken. Dat verlaagt de drempel voor jongeren.

De politie is bang dat jongeren afglijden van cybercrime naar reguliere criminaliteit. „Crimineel geld maakt crimineel geld”, aldus Van der Plas tegen de NOS. „Jongeren verdienen kapitaal en gebruiken dat vervolgens weer om drugs mee te kopen en te verhandelen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer