OpinieOpinie
Wat kan één man in dit grote parlement?

Donderdag 6 juni wordt een beslissende dag voor de SGP in het Europees Parlement. Dat zal niemand ontgaan zijn. Het gaat ook ergens over. Bijbelse waarden zijn in het geding.

Dick van Meeuwen
„Zo’n 50 procent van de Nederlandse wetgeving gaat via Brussel en Straatsburg.” Foto: SGP’er Ruissen voert het woord in het Europarlement. beeld SGP
„Zo’n 50 procent van de Nederlandse wetgeving gaat via Brussel en Straatsburg.” Foto: SGP’er Ruissen voert het woord in het Europarlement. beeld SGP

Door de breuk met de ChristenUnie staat de SGP er nu alleen voor. Als er net zoveel stemmen uitgebracht worden als bij de afgelopen verkiezingen voor de Tweede Kamer en Provinciale Staten, blijft de ene zetel behouden. Als er te veel mensen niet gaan stemmen, gaat de SGP-zetel na veertig jaar verloren en daarmee ook het Bijbelse geluid dat Bert-Jan Ruissen keer op keer laat horen. Hij is een van de zeer weinigen in het Europees Parlement die de Bijbel laten spreken.

Meebeslissen

Maar wat hebben we met het Europees Parlement daar in Brussel en Straatsburg te maken? Die vraag wordt soms wel gesteld en daar kun je je iets bij voorstellen. Goed is het dan je te realiseren dat de situatie in de loop van de tijd ingrijpend gewijzigd is. Dit parlement heeft inmiddels veel over óns te zeggen. Het functioneert nu wel degelijk als een overheid. Er worden veel besluiten genomen die Nederland raken. Zo’n 50 procent van de Nederlandse wetgeving gaat via Brussel en Straatsburg.

De macht van dat parlement is een feit; daarom moet je erbij zijn. Dat is altijd het basisprincipe van de SGP geweest: deelnemen aan het democratische proces en zo invloed uitoefenen. Overigens, door in dit parlement te participeren, legitimeer je niet alles wat in Brussel gebeurt.

Roeping

In de aanloop naar de Europese verkiezingen kwam Daniël in Babel vaak in mijn gedachten. Een eenzame, moeilijke positie in een cultuur waarin men God niet kende en ook niets van Hem wilde weten. Toch beleed Daniël in die omgeving dat hij God diende. Dat is immers de roeping van een christen, niet alleen in de politiek maar voor ons allemaal op ons werk en in de samenleving!

De geschiedenis van Daniël heeft ons veel te zeggen. Het oude Babel waarin Daniël een plaats had, kenmerkte zich door machtsuitbreiding. Haar macht uitbreiden doet de Europese Unie ook, soms op een slinkse manier. Dat is nu juist wat de SGP aan de kaak stelt. „Europa, ga terug naar je oorspronkelijke doelstelling.” Goed om samen te werken op grensoverschrijdende onderwerpen als handel, migratie en milieu. Maar laat zaken die de landen zelf prima kunnen regelen daar liggen. Wel samenwerking, geen superstaat.

Bij alle bestuur moet het principe van Romeinen 13 gelden: de overheid moet dienend zijn. Het uitdragen van dat principe is hard nodig in de EU-vergaderzalen. Sommige Europese bestuurders lijken zich verheven te voelen, als in een toren van Babel. Ze dringen ideeën en belastingen op alsof het volk hén moet dienen. Maar dan moet er wel iemand zijn die daartegen waarschuwt.

Christelijke waarden

Het oude Babel kende een wetgeving die haaks stond op de Bijbel. Zo’n wetgeving zien we helaas in Brussel en Straatsburg ook ontstaan. De EU en ook andere overheden ondermijnen de christelijke waarden. Kijk naar bijvoorbeeld de oproep om de mogelijkheden voor abortus te verruimen. Dat het prille leven in de moederschoot een geschenk van God is, lijken velen niet te beseffen. Abortus zou zelfs een grondrecht moeten worden.

„Door in het Europees Parlement te participeren, legitimeer je niet alles wat in Brussel gebeurt”

Ook wil de EU landen dwingen om andere gezinsvormen te erkennen dan die van man en vrouw. De genderideologie, die tegen Gods scheppingsorde ingaat, wordt via de EU bevorderd. Daar kunnen en moeten we tegen ingaan. Maar daarvoor moet er wel iemand zijn die het woord voert!

Regelmatig heeft Bert-Jan Ruissen kritiek op geuit op on-Bijbelse wetgeving. Met grote toewijding komt hij op voor Israël, vervolgde christenen, boeren en vissers. Hij verzet zich tegen de te grote Europese inmenging in nationale ethische vraagstukken, zoals vaccinatie, onderwijs, abortus en euthanasie.

Gebed

Het is daarom dringend nodig om met uw stem het christelijk getuigenis in Europa te steunen. Als een van de zeer weinigen in Brussel en Straatsburg voert SGP-vertegenwoordiger Bert-Jan Ruissen politiek bij een open Bijbel. Een vrijmoedig en helder christelijk geluid te midden van straks 720 verkozenen! We remmen Europa niet af door niét te gaan stemmen. Integendeel. De kans is groot dat we daarmee juist partijen versterken die Europa meer macht willen geven. Iedere stem telt!

„Maar wat kan één man in dit grote parlement?” Dat is een verkeerde, on-Bijbelse gedachte. Daniël mocht in Babel belijden dat Zijn God wonderen doet en dat Hij het waard is om gediend te worden. De heidense vorst Darius was er zo van onder de indruk dat hij in een wet liet vastleggen dat iedereen in zijn rijk deze God moest dienen, „want Hij is de levende God (…) en Zijn heerschappij is tot het einde toe” (Daniël 6:27b).

Daniël bad vaak. Wij hebben de zegen van de Heere zo nodig. Ik hoop dat er heel veel gebed mag zijn voor deze verkiezingen en dat we verantwoordelijkheid nemen door te gaan stemmen.

De auteur is partijvoorzitter SGP.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer