Buitenland
China hekelt Amerikaanse opmerkingen over protest Tiananmenplein

China hekelt de opmerkingen van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken over de neergeslagen betogingen op het Tiananmenplein in Beijing in 1989. Blinken zei dat de „afslachting” niet wordt vergeten en pleitte bovendien voor een verbetering van de mensenrechtensituatie in China.

„China is zeer ontevreden en verzet zich er krachtig tegen”, verklaart een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze roept de VS op „te stoppen met het uitlokken van ideologische confrontaties en zich niet meer te bemoeien met de binnenlandse aangelegenheden van China onder het voorwendsel van de mensenrechten”.

Het was dinsdag precies 35 jaar geleden dat het Chinese leger met geweld een einde maakte aan demonstraties op het Tiananmenplein, in Nederland ook wel het Plein van de Hemelse Vrede genoemd. Er werd toen al weken actiegevoerd voor meer politieke vrijheden. Het is nooit duidelijk geworden hoeveel mensen op 4 juni 1989 zijn gedood. Het zou gaan om honderden en mogelijk zelfs duizenden doden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer