EconomieBoerenprotest Brussel
Boeren willen dat voedsel prioriteit krijgt in Europees beleid

Honderden boeren uit zeker zeven landen hebben dinsdag in Brussel gedemonstreerd tegen de milieu- en klimaatplannen van de Europese Commissie. Anders dan boerenprotesten eerder dit jaar verliep deze laatste manifestatie vóór de Europese verkiezingen rustig.

Redactie economie
Twee Nederlandse boeren zitten op een trekker in het Atomiumpark in Brussel. Het groots aangekondigde Europese boerenprotest, voorafgaand aan de Europese verkiezingen, trok volgens de politie zo’n vijfhonderd deelnemers. beeld AFP, Simon Wohlfahrt. 
Twee Nederlandse boeren zitten op een trekker in het Atomiumpark in Brussel. Het groots aangekondigde Europese boerenprotest, voorafgaand aan de Europese verkiezingen, trok volgens de politie zo’n vijfhonderd deelnemers. beeld AFP, Simon Wohlfahrt. 

Onder de leus ”Stem ze weg” wilde de radicale actiegroep Farmers Defence Force (FDF) Nederlandse boeren nog één keer massaal op de been krijgen. Dat is niet gelukt. Een verslaggever van het ANP telde ’s ochtends zo’n 200 trekkers die vanuit Nederland en Duitsland op weg waren naar Brussel. Belgische boeren sloten zich aan.

Duitse boeren trokken dinsdag via Nederland naar Brussel.  beeld ANP, Rob Engelaar

In het Atomiumpark in de Belgische hoofdstad verzamelden zich ook boeren uit Frankrijk, Roemenië, Polen en Italië. Die kwamen in bussen of met de auto. In totaal trok het protest volgens de Belgische politie zo’n vijfhonderd deelnemers.

Vanaf een podium werden de boeren toegesproken door de eigen actieleiders en enkele politici: de Europarlementariërs Tom Vandendriessche (Vlaams Belang), Christian Terhes (Roemeense sociaaldemocraten) en Rob Roos (onafhankelijk, voorheen JA21) en het Nederlandse Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren (Forum voor Democratie). Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, was onder voorbehoud aangekondigd, maar bleek op campagne in Finland.

Verkiezingen

FDF-voorman Mark van den Oever riep de aanwezigen op te stemmen. Hij gaf aan dat de verkiezingen in Nederland hebben laten zien dat „dingen kunnen veranderen”. Ook zei hij dat voedsel een prioriteit zou moeten zijn en Europa onafhankelijk moet zijn en „het eigen volk moet voeden”.

Ook andere sprekers uitten hun zorgen over het voortbestaan van de agrarische sector, de opeenstapeling van regelgeving vanuit Brussel en de vrees voor oneerlijke concurrentie uit landen buiten de Europese Unie.

De boeren wilden in Brussel hun ongenoegen uiten over het Europese landbouwbeleid. „We willen onze stem nog eens laten horen aan de burger”, zei een 21-jarige boer uit de Alblasserwaard tegen het ANP. Ook hij was in alle vroegte op de trekker naar Brussel gekomen. „We strijden hier voor onze toekomst. We zitten met een mestbeleid waar we niks mee kunnen.” Hij stelde te hopen dat het na de verkiezingen de „rechtse kant” opgaat met Europa.

Een agrariër uit Italië hekelde het in zijn ogen te strenge landbouwbeleid van de EU.

Meer vrijheid, minder Brussel, roept dit bord op een trekker van een Duitse boer. Bij het Europees Parlement hielden boeren een lawaaidemonstratie. beeld AFP, Simon Wohlfahrt

Tien trekkers mochten in overleg met de politie doorrijden naar de wijk met de Europese kantoren. Bij het Europees Parlement hielden ze een lawaaidemonstratie. Spandoeken riepen op tot een einde aan de Green Deal (de klimaatplannen van de Europese Commissie) en een boervriendelijker beleid na de Europese verkiezingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer