Kerk & religieEuropese verkiezingen
SGP-bidstond voor Europese verkiezingen: „Door Hem regeren de koningen”

„Door Mij regeren de koningen, en de vorsten stellen gerechtigheid.” Over deze woorden mediteerde ds. A. van Duijn dinsdag tijdens een bidstond in Montfoort. De Utrechtse SGP-afdeling belegde de avond met het oog op de Europese verkiezingen donderdag.

De Grote Kerk in Montfoort, waar dinsdag een bidstond voor de Europese verkiezingen werd gehouden. beeld Getty Images, Meindert van der Haven
De Grote Kerk in Montfoort, waar dinsdag een bidstond voor de Europese verkiezingen werd gehouden. beeld Getty Images, Meindert van der Haven

Nu het erom spant of de SGP haar zetel in het Europees Parlement zal behouden, moet Spreuken 8:15 „in ons hart zijn”, zei de hersteld hervormde predikant uit Wijk bij Heusden.

Naast een oproep tot gehoorzaamheid en een belijdenis van afhankelijkheid geven deze woorden ook verwachting voor het werk van christelijke politici, aldus ds. Van Duijn. „Wat zal het uitwerken, die ene zetel? Dan denken we aan Elia die tegenover 450 Baälpriesters stond of aan Daniël aan het goddeloze hof in Babel. Als de Heere werkt, wie zal het dan keren?”

Moed

Ds. Van Duijn riep de aanwezigen op om in het gebed „werkzaamheden” te hebben om de terugkeer van Europa tot God. „Er is verwachting voor zuchters die met hun persoonlijke schuld naar de Heere gaan. Die werkzaamheden hebben met de nood van land en volk. Als het donker is en de hoop verloren, dan mogen ze vanavond moed scheppen. Moed, omdat de vorsten, zegt de Heere, „alleen door Mij regeren”.”

Bidstond in Montfoort. beeld Arie van Elst

Christus stond voor Pilatus, die Hem moest veroordelen. Toch schittert hier des te meer Zijn koningschap, zei ds. Van Duijn. „In alle omstandigheden blijft de belofte: „In de wereld zult u verdrukking hebben, maar heb goede moed, Ik heb de wereld overwonnen.””

Dan zingen de aanwezigen het gebed uit Psalm 80:11: „Getrouwe Herder, breng ons weer; verlos ons, toon ons ’t lieflijk licht van Uw vertroostend aangezicht.”

Lam

Ds. J.C. Pronk, predikant van de christelijke gereformeerde kerk in Ameide, leest 1 Samuel 7. Hij staat in het bijzonder stil bij vers 9: „Toen nam Samuël een melklam en hij offerde het geheel de Heere ten brandoffer; en Samuël riep tot de Heere voor Israël, en de Heere verhoorde hem.”

Nadat de Filistijnen de Israëlieten hebben verslagen, breekt er een moeilijke tijd aan voor het volk Israël. De profeet Samuël roept het volk Israël steeds opnieuw tot bekering. Na twintig jaar geeft God vrucht op zijn prediking en komen ze in verootmoediging tot de Heere, zo maakt ds. Pronk duidelijk. Samuëls gebed kan alleen verhoord worden op grond van het offer dat hij brengt. Het bloed van het lam wijst op „het Lam Christus, Dat geheel geofferd is op Golgotha”.

Uit deze geschiedenis zijn ook lijnen te trekken naar de Europese verkiezingen, aldus ds. Pronk. „Ook in het Europees Parlement gaat het Woord open en kan niemand zeggen: We hebben het niet gehoord. Daarom is het onze wens, onze bede, dat dit werk mag voortgaan. In Israël heeft de Heere het werk van één man willen zegenen. Zo kan Hij één stem gebruiken in Brussel.”

„Ook in het Europees Parlement gaat het Woord open en kan niemand zeggen: We hebben het niet gehoord” - Ds. J.C. Pronk, predikant te Ameide

Aan het slot van de meditatie klinkt het: „Er is maar één offer wat voor nu en de toekomst veilig is. Dat is het offer van Gods eigen Zoon. Laat het daarom ons gebed zijn of Hij een Voorbidder wil zijn voor een schuldige ziel.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer