PolitiekVisserij
Adema: Rapport over pulsvisserij kan enorm helpen

Een nieuw rapport over pulsvisserij kan „enorm helpen” om andere EU-lidstaten en Europarlementariërs te overtuigen „van nut en noodzaak van de pulskor”.

Demissionair minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Piet Adema komt aan op het Binnenhof voor de ministerraad, die wekelijks op vrijdag is. beeld ANP, Robin Utrecht
Demissionair minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Piet Adema komt aan op het Binnenhof voor de ministerraad, die wekelijks op vrijdag is. beeld ANP, Robin Utrecht

Dat zei demissionair minister van Landbouw Piet Adema dinsdag tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer.

Wetenschappers van drie universiteiten concludeerden na vijftien jaar onderzoek dat de elektrische vistechniek veel milieuvriendelijker is dan de traditionele methode waarbij netten over de bodem worden gesleept, meldde De Telegraaf vrijdag. Ook zorgt pulsvisserij voor minder brandstofuitstoot en minder bijvangst. Het huidige verbod op die vistechniek is volgens de onderzoekers „in strijd met de EU-doelstelling om de ecologische en economische duurzaamheid van de visserij te verbeteren”.

Het rapport „past geweldig goed in het gemeenschappelijk visserijbeleid”, zei Adema in de Kamer. „Het is een ferme streep onder datgene wat we al vonden.”

De Eurocommissaris die over visserij gaat, steunt hem in zijn „strijd” om pulskor weer toegestaan te krijgen, zei Adema. Onder de EU-lidstaten is er minder enthousiasme. „Elke keer als ik de puls aan de orde stel bij de lidstaten, krijg ik een vriendelijke blik, maar een antwoord krijg ik niet eens, omdat men er geen behoefte aan heeft om erover te praten.” Adema noemde het dan ook „buitengewoon frustrerend” om als landbouwminister „naar Europa te gaan om met puls aan de slag te gaan”. Het rapport helpt hier volgens hem „natuurlijk wel enorm” bij.

De minister zei in het vragenuur ook dat de bodemberoerende visserij onder vuur ligt. „Ik maak me daar grote zorgen om, ook als ik zie hoe Denemarken opereert.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer