De kerkelijke weg van ds. B. Reinders uit Oldebroek: van afgescheiden naar hervormd en weer terug
Hij groeide op in de Gereformeerde Gemeenten, was 22 jaar predikant in de (Hersteld) Hervormde Kerk en kwam drie jaar geleden terug in afgescheiden kring. Zondag staat ds. B. Reinders 25 jaar in het ambt.
Ds. Reinders voelt zich een beetje als Eldad en Medad uit Numeri 11, over wie hij met Pinksteren preekte. Ze profeteerden niet bij de tabernakel, maar in het legerkamp; toch verbood Mozes het hun niet. Zo staat de predikant sinds een paar jaar niet meer in (hersteld) hervormde kring, maar in een afgescheiden gemeente: de vrije oud gereformeerde gemeente (vogg) te Oldebroek, die zo’n 400 kerkgangers telt.
De nu 68-jarige predikant werd als kind gedoopt in de christelijke gereformeerde kerk Rotterdam-West. Toen hij een jaar of 4 was, gingen zijn ouders over naar de gereformeerde gemeente (gg) te Rotterdam-Centrum. De jonge Bart kwam veel bij het gezin van de predikant, ds. A. Vergunst, over de vloer.
Net als zijn vader ervoer ds. Reinders een roeping tot het predikantschap. „Toen de Heere in mijn leven kwam –ik was een jaar of 15–, kreeg ik daar werkzaamheden mee. Hij bepaalde me bij Paulus’ woorden op de Areopagus: „God dan de tijden der onwetendheid overgezien hebbende, verkondigt nu alle mensen alom dat zij zich bekeren.””
Reinders werd echter niet toegelaten tot de predikantsopleiding van de GG –„de Heere wilde een andere weg met mij gaan”– en ging theologie studeren. „Ik wilde godsdienstleraar worden. Ik heb vaak gesolliciteerd, ben zelfs soms aangenomen, maar steeds was er een reden waarom het niet doorging. Achteraf gezien is dat wijs geweest van de Heere. Als postbode was ik vaak om 13.00 uur al thuis en kon ik daarna studeren.”
„Ik heb veel afgescheiden bloed in mijn aderen zitten” - Ds. B. Reinders, predikant vogg Oldebroek
Volkskerk
In 1999 werd ds. Reinders predikant, nadat hij twee jaar eerder lid was geworden van de Nederlandse Hervormde Kerk (NHK). In 2004 ging hij met het grootste deel van zijn gemeente Maartensdijk over naar de Hersteld Hervormde Kerk (HHK). Later diende hij onder meer de grote gemeente van Staphorst. „Er zaten op zondagochtend 2300 mensen in de kerk.” Over de enkele maanden ziekteverlof in zijn Staphorster tijd laat de predikant zich liever niet meer uit.
Al heeft hij goede tijden gehad in de NHK en de HHK, echt thuis heeft hij zich er nooit gevoeld, geeft de predikant toe. „Ik liep ertegen aan dat daar het ideaal van de volkskerk leeft. Maar alleen het volk Israël was een volkskerk. Nu is de kerk katholiek, algemeen, verspreid over de wereld.”
Ds. Reinders’ afkomst uit de GG leidde soms tot wrijving. „Ik heb veel afgescheiden bloed in mijn aderen zitten. Ik denk dat ze in hervormde kring altijd hebben gevonden dat ik te veel een GG-man was. En dat begrijp ik ook wel.”
Toen hij het beroep naar Oldebroek in 2021 aannam, stond hij nog geen twee jaar in Katwijk aan Zee. „Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik niet in de Hersteld Hervormde Kerk zou eindigen. Maar ik had niet gedacht dat ik zo snel weg zou moeten uit Katwijk. Ik vond dat wel moeilijk voor die gemeente.”
„Als je opening krijgt en overal bovenuit wordt getild, is preken een genoegen” - Ds. B. Reinders, predikant vogg Oldebroek
Geslagen hond
Preken was voor ds. Reinders het hoogtepunt van zijn werk. „Als je opening krijgt en overal bovenuit wordt getild, is het een genoegen. Maar soms kom je als een geslagen hond van de preekstoel af – en hoor je later dat de preek in de gemeente wat uitwerkte.”
Bevindelijk preken, dat vond ds. Reinders het moeilijkste. „Een exegese opzetten en appellerend preken kun je leren, maar de prediking moet ook een beschrijvend en onderwijzend element hebben voor Gods kinderen. Toen ik in Maartensdijk stond, luisterde Zwaantje Westland uit Huizen wekelijks met mij mee. Van haar kreeg ik zelf ook onderwijs. Vroeger waren er veel van Gods kinderen die dat konden. Dat is minder geworden.”
Is de predikant daarmee pessimistisch over de toekomst? „Nee hoor, het is zeker niet zo dat de Heere geen jonge mensen meer bekeert.”
Het moderamen van de VOGG liet onlangs een ouderling toe tot de predikantsopleiding. Ds. Reinders geeft hem les in de vakken dogmatiek en Oude en Nieuwe Testament. „Dat vind ik prachtig om te doen.”
Was hij in de HHK gebleven, dan had ds. Reinders al met emeritaat gemoeten. Hij is blij dat dat nu niet hoeft. „Hoewel, er kan elke dag wat gebeuren met je gezondheid. Het kan ook zijn dat je er ineens helemaal niet meer bent. Naarmate ik ouder word, grijpt me dat meer aan. Ik word ook vaak innerlijk geslingerd. Maar al zou je nog zo veel geleerd hebben, je kunt alleen sterven als je mag zien op Christus.”