BuitenlandZwijggeldzaak
Verdwijnt Trump na juryuitspraak achter de tralies?

Trump is in de zwijggeldzaak door de jury schuldig bevonden. Maar stuurt rechter Juan Merchan hem naar de gevangenis? Dat is niet te verwachten.

Donald Trump in de rechtszaal tijdens het zwijggeldproces. beeld EPA, Michael M. Santiago
Donald Trump in de rechtszaal tijdens het zwijggeldproces. beeld EPA, Michael M. Santiago

Welke straf Trump krijgt, is vooralsnog onduidelijk. Eerst zal de rechter in New York een hoorzitting houden om van experts te horen welke straf reëel is. Mede op basis van die informatie en na afweging van bijkomende omstandigheden zal Merchan op 11 juli een oordeel vellen.

De 34 geconstateerde misdrijven vallen elk in klasse E. Daarop staat per geval een gevangenisstraf van maximaal vier jaar. Maar een voorwaardelijke celstraf of een geld- of taakstraf behoren ook tot de mogelijkheden.

Geen enkele jurist in de VS verwacht dat Trump echt achter de tralies verdwijnt. Hij heeft geen strafblad en dan kiest de rechter er vrijwel altijd voor om een voorwaardelijke straf op te leggen met een proeftijd van een paar jaar. Of deze rechter daarvoor zal kiezen, is onduidelijk. Bij de afweging zal hij ook zeker de maatschappelijke effecten van zijn vonnis betrekken, al staat rechter Merchan erom bekend zich niet zozeer daardoor te laten leiden.

Geheime dienst

De rechter zal ook mee laten wegen dat het opleggen van een celstraf aan Trump allerlei praktische problemen geeft. Als oud-president wordt hij voor de rest van zijn leven continu bewaakt door de geheime dienst. Dat wordt wel heel moeilijk als Trump in de gevangenis zit. Huisarrest zou dan een alternatief kunnen zijn.

„Sluit hem op”, reageert een New Yorker kort nadat bekend is geworden dat de voormalige Amerikaanse president Donald Trump schuldig is bevonden in het zwijggeldproces. beeld AFP, Spencer Platt

Welke straf Trump in juli ook krijgt, het zal nog lang duren voordat die wordt uitgevoerd. Trump gaat vrijwel zeker in beroep. Zijn advocaten hebben dertig dagen de tijd om een ​​beroepschrift bij de rechtbank neer te leggen en zes maanden om het volledige beroep in te dienen. Dat zal het begin zijn van een nieuwe langdurige juridische strijd die waarschijnlijk tot na de verkiezingen van november zal duren. Het is mogelijk dat het hof van beroep de straf van Trump zal opschorten en de zaak laat rusten gedurende de strijd om het Amerikaanse presidentschap.

De veroordeling hoeft op zichzelf de strijd om het Witte Huis niet in de weg te staan. Nergens in de Amerikaanse wet staat dat iemand met een strafblad geen kandidaat kan zijn of president kan worden.

Mocht Trump worden gekozen, dan kan hij in deze zaak geen gebruikmaken van zijn presidentiële gratierecht. Die gaat alleen over vonnissen van federale rechters en niet over uitspraken die rechters van een bepaalde staat hebben gedaan.

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief RD Amerika en ontvang iedere zaterdag extra achtergronden en duidingen rondom de aankomende presidentsverkiezingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer