BuitenlandVeroordeling
Trump schuldig bevonden in historische zwijggeldzaak

Sneller dan verwacht is een jury in New York tot het oordeel gekomen dat oud-president Trump schuldig is aan alle 34 aanklachten die in het zwijggeldproces tegen hem zijn ingebracht.

Na de uitspraak was Donald Trump duidelijk aangeslagen. Buiten de rechtszaal gaf hij een korte reactie aan de pers waarin zijn woede merkbaar was. beeld AFP, Seth Wenig
Na de uitspraak was Donald Trump duidelijk aangeslagen. Buiten de rechtszaal gaf hij een korte reactie aan de pers waarin zijn woede merkbaar was. beeld AFP, Seth Wenig

Door dit juryoordeel is Trump de eerste president uit de Amerikaanse geschiedenis die schuldig is bevonden aan een misdrijf. Welke straf hierop volgt, wil rechter Juan Merchan op donderdag 11 juli bekendmaken. Dat is drie dagen voor de Republikeinse partijconventie waar Trump, naar verwachting, kandidaat zal worden gesteld voor de komende presidentsverkiezingen.

De unanieme beslissing van de twaalfkoppige jury kwam al na ruim tien uur overleg achter gesloten deuren. Dat ze zo snel concludeerden dat Trump schuldig is, noemen juristen opmerkelijk. Verwacht werd dat vanwege de complexiteit van de zaak het beraad dagen, misschien zelfs weken, zou kunnen duren.

Cruciaal

De zaak draait om de vraag of de oud-president schuldig is aan het vervalsen van zakelijke documenten na een zwijggeldbetaling van 130.000 dollar aan pornoster Stormy Daniels. Met haar heeft Trump in 2006 een kortstondige affaire gehad die hij naar zijn zeggen wilde verbergen voor zijn vouw Melania. Daarnaast heeft hij volgens de jury essentiële informatie over zijn privéleven aan kiezers onthouden. De jury stemt in met de stelling van aanklager Alvin Btagg dat hij daarmee de verkiezingen van 2016 heeft beïnvloed met onwettige middelen en dus schuldig is aan kiezersbedrog.

„Dit is walgelijk, ik ben onschuldig; de echte uitspraak zal bij de verkiezingen van 5 november zijn” - Donald Trump

Cruciaal in deze zaak was het getuigenis van Michael Cohen, de voormalige advocaat van Trump. Hij verklaarde dat Trump volledig op de hoogte was van de betalingen en het boekhoudkundig wegschrijven van dat bedrag, en dat hij deze aanpak ook persoonlijk had goedgekeurd.

Aanhangers van Donald Trump juichen hem toe als hij de rechtbank verlaat. beeld AFP, Spencer Platt

De verdediging van de oud-president heeft er tijdens de verhoren alles aan gedaan om Cohen, met wie Trump sinds enige tijd in onmin leeft, als onbetrouwbare getuige weg te zetten. Daarbij beweerden ze onder andere zijn veroordeling onder ede te hebben gelogen. De jury heeft desondanks kennelijk veel waarde gehecht aan de getuigenis van deze oud-advocaat.

Keerpunt

Terwijl in de rechtszaal de voorzitter van de jury 34 keer het woord schuldig uitsprak, leek Trump onbewogen. Maar nadien was hij duidelijk aangeslagen. Buiten de rechtszaal gaf hij een korte reactie aan de pers waarin zijn woede goed merkbaar was. Rechter Merchan noemde hij „corrupt”, de strafrechtelijke vervolging „een schande”. Hij zei: „Dit is walgelijk. Ik ben onschuldig. We zullen tot het bittere einde doorgaan met de strijd. De echte uitspraak zal bij de verkiezingen van 5 november zijn.” Trump noemde de veroordeling „het werk van de regering-Biden” en waarschuwde dat het land kapot gaat.

Trumps campagneteam heeft zijn aanhangers inmiddels in meerdere berichten gevraagd om donaties. „Ik ben een politiek gevangene”, staat in kapitalen in een bericht op Trumps sociale media. „Doneer alsjeblieft als je het kunt veroorloven om me te helpen op dit keerpunt.”

Uit reacties van vooraanstaande partijgenoten van Trump blijkt dat ze zijn kritiek delen. De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson, noemt het oordeel „schandalig”. Hij stelde dat het geen juridisch oordeel is maar een politieke zet. Volgens hem gebruikt de regering-Biden de rechtspraak als wapen in de verkiezingsstrijd.

Democraten zijn daarentegen positief en soms zelfs uitgelaten. Een woordvoerder van president Biden zei volgens The New York Times dat het oordeel van de jury laat zien dat „niemand boven de wet staat”. Hij noemde Trump „een veroordeelde misdadiger”.

__

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief RD Amerika en ontvang iedere zaterdag extra achtergronden en duidingen rondom de aankomende presidentsverkiezingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer