BuitenlandOPNIEUW RELEVANT
Trumps rechters helpen hem met rekken strafzaken

Democratische senatoren in  de Verenigde Staten zijn boos over de manier waarop rechters omgaan met de federale strafzaken tegen de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Hun grote zorg? Van uitstel komt afstel.

13 May 2024 08:42Gewijzigd op 31 May 2024 09:08
De Republikeinse presidentskandidaat en oud-president Donald Trump voor zijn Trumpvliegtuig op de internationale luchthaven Heartsfield-Jackson in de Amerikaanse stad Atlanta in de staat Georgia. beeld AFP, Megan Varner
De Republikeinse presidentskandidaat en oud-president Donald Trump voor zijn Trumpvliegtuig op de internationale luchthaven Heartsfield-Jackson in de Amerikaanse stad Atlanta in de staat Georgia. beeld AFP, Megan Varner

Uitstellen, daar is zeker sprake van. Dinsdag besloot rechter Aileen Cannon dat de rechtszaak in de staat Florida over Trumps bezit van geheime documenten voor onbepaalde tijd wordt uitgesteld. Haar argument: Er zijn nog te veel open vragen die eerst beantwoord moeten worden. Daarnaast wees ze er op dat advocaten voorlopig nog druk zijn met het zwijggeldproces dat momenteel in New York loopt. De zaak in Florida zou 20 mei starten. „Het is niet goed dat juristen tegelijk met twee ingrijpende zaken bezig zijn”, sprak Cannon.

Woensdag maakte het Hof van beroep in de staat Georgia bekend dat het gaat onderzoeken of openbaar aanklager Fani Willis gediskwalificeerd moet worden. Zij heeft twee jaar lang onderzocht of Trump zich schuldig heeft gemaakt aan het manipuleren van de verkiezingsuitslag in 2020. Trump eiste van een ambtenaar dat deze in Georgia voor hem 11.780 stemmen zou vinden, zodat hij Joe Biden kon verslaan. Trump is samen met achttien medeverdachten aangeklaagd. Verschillenden bekenden schuld.

Trumps verdediging heeft gezegd dat Fani Willis moet opstappen. Reden is dat zij enige tijd een romantische relatie met een teamlid onderhield, waarover ze niet eerlijk was. De rechter die op het proces toezicht houdt, heeft de klacht al eerder bekeken. Hij zei dat aanklager Willis de zaak kon blijven behandelen als haar (voormalige) vriend tenminste vertrok. Daar zijn de advocaten van Trump tegen in beroep gegaan. Het Hof van beroep gaat zich nu over de kwestie buigen.

Seponeren

Duidelijk is nu wel dat beide zaken niet meer voor de verkiezingen van november zijn afgehandeld. Precies zoals Trump wil. In ieder geval loopt hij nu niet het risico te worden veroordeeld door een federale rechter, waardoor zijn verkiezingsresultaat mogelijk negatief wordt beïnvloed.

En ja, als hij inderdaad wordt gekozen in november zal hij zeker als eerste de beide zaken seponeren. Dat staat vast.

Dat kan hij overigens niet met de aanklacht van voormalige pornoactrice Stormy Daniels, die centraal staat in het zwijggeldproces. Daarover oordeelt een rechtbank van de staat New York en over die rechter heeft de regering in Washington D.C. niets te zeggen. Die kan alleen federale kwesties aanpakken of seponeren.

Democratische senatoren zijn nu woedend dat de twee sterkste rechtszaken tegen Trump ernstig vertraging oplopen en mogelijk geseponeerd worden.  „Het kan toch niet zo zijn dat Trump uiteindelijk de dans ontspringt, alleen maar omdat de rechters bewust de procesgang rekken,” zegt Dick Durbin, democratisch senator en voorzitter van de Senaatscommissie voor Justitie.

Ongestraft

Durbin sprak deze zorg al enkele weken terug uit, toen het federale hooggerechtshof zei vooral nog veel tijd nodig te hebben om te beoordelen of Trump als oud-president zich kan beroepen op immuniteit. Als dat inderdaad zo is, kan hij niet veroordeeld worden voor zijn mogelijke aandeel in de Capitoolrellen. De opperrechters willen nu eerst verschillende scenario’s bespreken voordat ze een definitief vonnis vellen.

De zorg van de verontwaardigde senatoren is ook dat de opperrechters mogelijk de hele kwestie terugverwijzen naar een lagere rechtbank die dan de zaak van voren af aan moet gaan behandelen.

„We hebben een systeem waarin het hele idee was om een democratie te vestigen en niet om een almachtige koning te hebben die ongestraft de wetten van het land zou kunnen overtreden” - Chris van Hollen, Democratisch senator uit de Verenigde Staten

Ook Democratisch senator Chris van Hollen is bezorgd: „We hebben een systeem waarin het hele idee was om een democratie te vestigen en niet om een almachtige koning te hebben die ongestraft de wetten van het land zou kunnen overtreden. God helpe ons als we de deur openen voor presidenten die ongestraft misdaden kunnen plegen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Verkiezingen VS

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer