Jodenhaat en de strijd ertegen. De Tweede Kamer boog zich er maandag opnieuw over. Maar ruim een halfjaar na de aanslag van Hamas zijn de echte grote slagen al gemaakt, zo bleek.
De Tweede Kamer debatteerde maandag over een initiatiefnota van Mirjam Bikker (ChristenUnie) en Ulysse Ellian (VVD) om antisemitisme aan banden te leggen. De nota, die beide Kamerleden al in december 2022 schreven, doet daartoe een reeks voorstellen. Zo willen Bikker en Ellian dat de politie incidenten met een antisemitisch motief apart registreert. Een ander voorstel van de twee: schoolgaande kinderen moeten minimaal één keer een ervaringsverhaal over de Holocaust te horen krijgen.
Een steeds terugkerende discussie tijdens antisemitismedebatten is die over de leus „From the River to the Sea”. PVV en NSC denken daar verschillend over, zo bleek. „Als je alleen woorden al gaat kwalificeren als oproep tot geweld, dat gaat ons te ver. In Nederland kennen we geen lijst met verboden uitspraken”, aldus Sandra Palmen (NSC). De Kamer nam vorige week nipt een PVV-motie aan, waarin de leus als antisemitisch wordt bestempeld. Kanttekening bij die steun is echter dat een deel van de Kamer bij de stemmingen niet aanwezig was.
Up-to-date
In het debat over de initiatiefnota vroeg een groot aantal partijen zich af hoe up-to-date de voorstellen nog zijn die Bikker en Ellian doen. Na de terroristische aanslag van Hamas op 7 oktober besteedden zowel de regering als de Tweede Kamer elk op eigen wijze aandacht aan antisemitismebestrijding. Zo somde de regering eind april een hele reeks maatregelen op waar zij op dat moment aan werkte om Jodenhaat tegen te gaan. Het kabinet schreef onder meer de beveiliging van Joodse instellingen op te schroeven en te werken aan een plan om Holocausteducatie te versterken. Ook in de initiatiefnota worden dergelijke maatregelen geopperd.
Aan een motie waarin de Kamerleden Don Ceder (CU) en Bente Becker (VVD) de regering in het debat verzochten alle beslispunten uit de nota over te nemen, voegden de twee veelzeggend toe: „voor zover dat nog niet is gebeurd”.
Het voorstel van CU en VVD, dat de naam ”De volgende stap” draagt, is een vervolg op een eerder ingediende initiatiefnota van beide partijen. Een van de beslispunten die de fracties destijds in die nota voorstelden, was het aanstellen van een Nationale Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB). Bikker en Ellian willen 250.000 euro beschikbaar stellen aan de NCAB voor initiatieven om het Joodse leven in Nederland te koesteren.
„Als je alleen woorden al gaat kwalificeren als oproep tot geweld, dat gaat ons te ver” - Sandra Palmen (NSC)