Kerk & religiePlaatselijk kerknieuws
Laatste kerkdienst in Ngk Het Kompas Maassluis, en ander plaatselijk kerknieuws

Ook op plaatselijk vlak is er vaak nieuws rond kerken te melden: een gemeente bestaat honderd jaar, er wordt een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen, een kerkenraad besluit een van de drie bedehuizen af te stoten. In deze rubriek worden berichten hierover opgenomen.

Jan van Reenen
27 May 2024 08:15
De Nederlandse gereformeerde kerk Het Kompas in Maassluis. beeld kerkdienstgemist.nl
De Nederlandse gereformeerde kerk Het Kompas in Maassluis. beeld kerkdienstgemist.nl

Het Kompas Maassluis

Op zondag 2 juni heeft de laatste kerkdienst plaats in de Nederlandse gereformeerde kerk (Ngk) Het Kompas in Maassluis. Dat heeft diaken Margreet Bruintjes desgevraagd bevestigd. Tijdens de dienst gaat oud-predikant ds. G. Messelink voor.

Het laatste halfjaar was er nog maandelijks een dienst in Het Kompas. Bruintjes verwacht dat de meeste kerkgangers van Het Kompas zich zullen aansluiten bij de Nederlandse gereformeerde kerk De Ark in Maassluis. Een aantal gemeenteleden kerkt daar inmiddels al. Deze gemeente telt ongeveer vijfhonderd leden uit Maassluis en omgeving.

Op 28 januari werd de laatste dienst gehouden van de Nederlandse gereformeerde kerk in het nabijgelegen De Lier, die was gefuseerd met Het Kompas te Maassluis. Beide gemeenten behoorden oorspronkelijk tot de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt.

Kerkgebouw Het Kompas was vanouds een schoolgebouw. Het is verbouwd tot kerkgebouw en in 2006 door de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Maassluis in gebruik genomen.

Rk-kerk Hazerswoude

Op 2 juni vindt de laatste dienst plaats in de rooms-katholieke Bernarduskerk in Hazerswoude. Dat meldt de site R.K. Parochie Heilige Thomas.

Kerk en pastorie worden verkocht aan Stichting Scheepjeskerk. De pastorie wordt verbouwd voor jongerenhuisvesting. In de zomer wordt gestart met de eerste fase van de oplevering van negen woningen. Daarna vindt nieuwbouw plaats met nog eens twintig wooneenheden.

De Bernarduskerk, ook wel Scheepjeskerk genoemd, werd in 1855 gebouwd en is een eenbeukige neogotische kerk met een scheepje in plaats van een haan op de toren.  De kerk is in 2014-2017 door vrijwilligers gerestaureerd. Daarbij zijn twaalf pinakels teruggeplaatst op de trapgevel en vier rond de toren. Zij symboliseren de twaalf apostelen en de vier evangelisten.

Rk-kerk Azewijn

Er komen zeventien appartementen in de Sint-Mattheüskerk in Azewijn (gemeente Montferland, Liemers). De toren blijft bestaan. Dat meldt Regio8.

De laatste dienst in het rooms-katholieke kerkgebouw werd in 2015 gehouden. Sinds 2019 staat het gebouw leeg. De kerk is eigendom van een projectontwikkelaar. De gemeente Montferland heeft de toren en de omliggende pleinen overgenomen om het voortbestaan te garanderen.

Deze kerk, de enige in het dorp Azewijn, werd gebouwd in 1890. Het gebouw raakte zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1950 werd een grotendeels nieuwe kerk gebouwd. De toren bleef behouden. Wel werd de verwoeste naaldspits vervangen door een tentdak.

Kerkenvisie Apeldoorn

De Dorpskerk in Beekbergen. beeld RD

De gemeente Apeldoorn verwacht dat in de komende vijftien jaar meer dan de helft van de kerken en gebedshuizen in de gemeente de huidige functie verliest. De gemeente wil zo veel mogelijk van de gebouwen behouden. Dat staat in de Apeldoornse Kerkenvisie ”Toekomstperspectief kerkelijk erfgoed en begraafplaatsen Apeldoorn”.

In 1999 telde de Veluwse gemeente 98 gebedshuizen, met als oudste gebouw de middeleeuwse Dorpskerk in Beekbergen, die dateert uit de vijftiende eeuw. De meeste bedehuizen zijn uit de twintigste eeuw.  Het nieuwste kerkgebouw staat ook in Beekbergen: de Eben-Haëzerkerk van de Gereformeerde Gemeenten dateert uit 2021.

In 2023 waren er in de gemeente Apeldoorn 73 van deze gebouwen, waarvan er 48 nog in religieus gebruik waren. Daarvan zijn er in de afgelopen decennia 6 in gebruik genomen door een ander kerkgenootschap, 23 kregen een nieuwe functie, en 2 kerken zijn in transitie: de Teresiakerk en de Noorderkerk.

De toekomst van een aantal bedehuizen is onzeker. De gemeente Apeldoorn verwacht, mede naar aanleiding van een gehouden enquête, dat 60 procent van alle gebedshuizen over vijftien jaar een andere bestemming heeft of zal krijgen. De gemeente wil meedenken over herbestemming, bijvoorbeeld als ontmoetingsplek in de wijk, om te voorkomen dat deze gebouwen verdwijnen en leeg komen te staan. De Kerkenvisie komt binnenkort in de gemeenteraad aan de orde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer