Mens & samenlevingbloemetje
Bianca uit Opheusden staat met haar zorg klaar voor de hele familie

Bianca van Setten-Vermeer (51) uit Opheusden staat klaar voor iedereen, zegt haar man Stefan van Setten (53) die haar in het zonnetje wil zetten. „Ik bewonder haar om de manier waarop ze alle touwtjes stevig in handen houdt.”

Nadine Peppinck
Stefan van Setten geeft een bloemetje aan zijn vrouw Bianca van Setten-Vermeer. beeld RD, Anton Dommerholt 
Stefan van Setten geeft een bloemetje aan zijn vrouw Bianca van Setten-Vermeer. beeld RD, Anton Dommerholt 

Al bijna tien jaar is Van Setten mantelzorger voor haar eigen ouders Johan (75) en Lena Vermeer-Geurts (72) en de moeder van haar man, Riek van Setten-Stap (72). Op vrijdag doet ze boodschappen voor de drie zeventigers. Ook is ze eerstverantwoordelijke voor hen. Dit houdt bijvoorbeeld in dat ze meegaat naar doktersafspraken. „Dat is handig”, zegt haar man, „omdat ze dan zelf weet wat er speelt en ook na de afspraak rustig kan uitleggen wat de dokter precies vertelde”. Haar kennis door haar werk als verzorgende bij Curadomi helpt haar om de medische taal goed te begrijpen, waardoor ze de informatie ook duidelijk kan uitleggen aan haar ouders en schoonmoeder.

Naast haar rol als mantelzorger en verzorgende, houdt Bianca van Setten haar huishouden op orde. „We hebben nog drie tienerkinderen thuis”, vertelt haar echtgenoot. „De jongste heeft extra begeleiding nodig door haar autisme. Bianca gaat altijd met haar mee naar therapie. Het is waardevol dat zij dat kan doen in de tijd dat ik moet werken.”

Zelf heeft Van Setten ruim vier jaar geleden een ongeluk gehad. Hij viel vanuit de dakgoot naar beneden en liep hersenletsel op. „Daardoor heb ik nu een korte spanningsboog en werk ik halve dagen”, zegt hij.

„Toen het ongeluk net was gebeurd, was het de vraag hoe het met mij zou aflopen. Het is een wonder dat ik nog leef. Bij te veel prikkels gaat het praten moeilijker. Bianca trapt, om dit te voorkomen, vaak op de rem. Ik ben dankbaar voor haar in mijn leven. Ik waardeer haar en alle zorg die ze geeft aan onze ouders, onze kinderen en aan mij. Deze bloemen zijn zeker op hun plek.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer