Mens & samenleving
Ondanks verlies zoon blinkt moeder uit in gastvrijheid

Moeder Johanna van Ooijen-Kolbach (64) uit Nederhemert verdient een bos bloemen, vinden haar dochters. Zij stelt haar hart en huis open voor iedereen die dat nodig heeft.

Nadine Peppinck
„Onze moeder heeft een groot hart en loopt niemand voorbij.” Vlnr: Marlieke, Coriene, moeder Johanna, Willemien en Henrieke. beeld RD, Anton Dommerholt
„Onze moeder heeft een groot hart en loopt niemand voorbij.” Vlnr: Marlieke, Coriene, moeder Johanna, Willemien en Henrieke. beeld RD, Anton Dommerholt

Van Ooijens oudste zoon overleed zes jaar geleden na een ernstig ziekbed. „Mijn moeder draagt dit gemis elke dag met zich mee, maar desondanks zet ze zich in voor anderen”, zegt dochter Willemien van Vliet-van Ooijen (38), die in het nabijgelegen Wellseind woont. „Ze staat voor iedereen klaar en cijfert zichzelf altijd weg.”

Regelmatig treffen de kinderen een voor hen onbekend persoon aan bij Van Ooijen. Van Vliet: „Mijn moeder ziet mensen echt staan. Ze weet wanneer iemand hulp nodig heeft. Waar anderen soms wegkijken, stapt zij er rustig op af. Iedereen is op elk moment welkom. Wij als kinderen en kleinkinderen kunnen ook altijd bij haar binnenlopen.”

Van Ooijen houdt zich ook bezig met allerlei andere dingen. Ze is al meer dan veertig jaar zondagsschooljuf. Om de week onderwijst ze de kinderen uit haar kerk. Ook brengt ze al ongeveer achttien jaar als buschauffeur kinderen uit de regio Bommelerwaard naar de dagbesteding van De Schutse in Kesteren. Daarnaast verkoopt ze speelgoed en kaarten aan huis voor Stichting Adullam. Die biedt, net als De Schutse, zorg en begeleiding aan mensen met een beperking.

„Door haar grote hart vergeet ze soms zichzelf”, zegt van Vliet. „Maar haar naaste ziet ze nooit over het hoofd. Ik vind dat bijzonder.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer