BuitenlandIsraël Ingezoomd
Hof beveelt einde operatie Israël in Rafah

Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag oordeelde vrijdag op verzoek van Zuid-Afrika dat Israël de militaire operatie in Rafah per direct moet stoppen. De humanitaire situatie in de Gazastrook is volgens de rechters de afgelopen twee maanden „dramatisch verslechterd”.

Daarmee kreeg Israël opnieuw een gevoelige juridische klap te verwerken. Eerder deze week vroeg de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof, Karim Khan, al om arrestatiebevelen tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Yoav Gallant. Bij het ICJ loopt ook al een zaak wegens vermeende genocide die Zuid-Afrika tegen de Joodse staat heeft aangespannen.

Een woordvoerder van de Israëlische regering verklaarde vrijdag dat „geen macht op aarde Israël ervan zal weerhouden zijn burgers te beschermen en achter Hamas in Gaza aan te gaan”. Vermoedelijk zal Jeruzalem geen gehoor geven aan de oproep van het hof, maar de uitspraak is voor de internationale gemeenschap een volgende stok om de hond te slaan.

De slag om Rafah is al wekenlang een heet hangijzer. Israël staat onder grote internationale druk om geen grootschalig offensief in de zuidelijke stad in de Gazastrook te beginnen. Veel landen vrezen dat zo’n aanval grote aantallen burgerslachtoffers zal eisen.

Volgens Israël is de operatie in Rafah echter noodzakelijk om de laatste verzetshaarden van Hamas op te ruimen en ook de smokkelroutes vanuit Egypte richting de Gazastrook af te snijden. Niet voor niets namen Israëlische troepen in de aanloop naar een groter offensief als eerste de grensovergang bij Rafah in. De afgelopen dagen zijn in dat gebied al zo’n vijftig smokkeltunnels aangetroffen en deels onschadelijk gemaakt.

Vrijwilligers bereiden maaltijden voor Palestijnse ontheemden in Rafah. beeld AFP

De afgelopen weken is het leger, ondanks het internationale verzet, opgerukt tot aan de wijken die grenzen aan het centrum van Rafah. Volgens de regering in Jeruzalem zijn bijna 1 miljoen Palestijnse burgers met succes uit het oorlogsgebied geëvacueerd, ondanks de Amerikaanse kritiek dat Israël geen fatsoenlijk plan had om de veiligheid van de bevolking te garanderen.

Een Israëlische regeringswoordvoerder beklaagde zich deze week dan ook in de Amerikaanse krant Wall Street Journal over de opstelling van de VS. „De regering in Washington steunt ons pas als we iets echt doen.” Hij wees erop dat Amerika het conflict in Gaza onnodig heeft verlengd door de aanhoudende weerstand tegen een offensief in Rafah.

De Amerikanen proberen op hun beurt de huidige gang van zaken in hun eigen voordeel te interpreteren. „We kunnen gerust zeggen dat de Israëliërs hun plannen hebben aangepast en veel van de zorgen die wij hadden in hun nieuwe strategie hebben verwerkt”, aldus een woordvoerder van het Witte Huis.

Of na een offensief in Rafah de oorlog daadwerkelijk voorbij zal zijn, is overigens maar de vraag. Want de strijd is inmiddels elders in Gaza weer volop opgelaaid. Ook in het noorden van de kuststrook, dat eerder goeddeels als vrij van terroristen werd beschouwd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer