Ook het protestantisme heeft nu een canon
Wat is nu typisch protestants? Schrijfster Marusja Aangeenbrug heeft een canon gemaakt van de antwoorden die zij op deze vraag vond. De ”Canon van het Nederlandse protestantisme” werd dinsdag in het Catharijneconvent in Utrecht gepresenteerd.
Aangeenbrug was tot voor kort hoofdredacteur van het tijdschrift Petrus, een kwartaalblad voor leden van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). In die functie hield ze zich vaak bezig met de betekenis van de term ”protestant”. Aangeenbrug vertelt: „Ik vroeg allerlei mensen naar hun idee bij ”protestant”. Geleidelijk ontstond dit boek, waarin allerlei thema’s aan de orde komen, zoals de sola’s van de Reformatie en gemeentezang.” Het geheel werd een bundel van 168 bladzijden, opgedeeld in zeven hoofdstukken, met elk weer zeven delen.
Knoestig
Bij de boekpresentatie biedt Aangeenbrug PKN-scriba dr. René de Reuver en Theoloog des Vaderlands dr. Kees van Ekris het podium. „Knoestig”, is het woord dat bij dr. Van Ekris opkomt als hij aan het protestantisme denkt. „Ik was op vakantie in Zoutelande. In het oude kerkje waar we ’s zondags de dienst bezochten, kwam een gezicht van een kerkenraadslid me bekend voor. Plotseling wist ik het: Ad Koppejan, oud-Kamerlid van het CDA! In 2010 waarschuwde hij zijn partij voor kabinetsvorming met de PVV. Ik herinner me zijn principiële stem, zijn lef. En zo is zijn gezicht ook: knoestig, weerbarstig.”
„Protestanten geloven in imperfectie” - Dr. Kees van Ekris, Theoloog des Vaderlands
Dr. Van Ekris vindt het een prachtig beeld van hoe het protestantisme is. „Protestanten geloven in imperfectie.” De theoloog woont in leefgemeenschap De Wittenberg in Zeist. Daar ontmoet hij veel jongeren die moe zijn van de druk om perfect te zijn. „Ik gun deze jonge mensen dat ze niet langer de schijn hoeven op te houden. Met de theoloog Stanley Hauerwas zeg ik: Jezus maakt een waarachtig leven mogelijk.”
Vroomheid
Protestanten zijn zich altijd bewust van de mogelijkheid van zelfbedrog en hebben een sterk ontwikkeld geweten, stelt dr. Van Ekris. Hij haalt de reformator Johannes Calvijn aan, die het menselijk hart een afgodenfabriek noemt. „Voor we het weten, tuigen we weer nieuwe mythes op, verwarren we geloof met ”eigen volk” en ”eigen belang”. Maar het wapen daartegen is vroomheid.”
„ Het wapen is vroomheid” - Dr. Kees van Ekris, Theoloog des Vaderlands
Om dat te illustreren, gebruikt dr. Van Ekris een lied van Muus Jacobse. Het verwoordt volgens hem de „wankelende relatie’’ die protestanten met God hebben: „Gij weet het, ik ben bang voor U, ontwijk U en verlang naar U.”
Dr. Van Ekris: „Ik hoop dat de Canon van het Nederlandse protestantisme bijdraagt aan het besef dat we in een rijke traditie staan.”