Buitenland
President Georgië spreekt veto uit over buitenlandse-agentenwet

President Salome Zoerabisjvili van Georgië heeft haar veto uitgesproken over de zogenoemde buitenlandse-agentenwet. Die is afgelopen week aangenomen door het parlement, ondanks massaprotesten en internationale kritiek.

Zoerabisjvili sprak op televisie over een wet die „in essentie Russisch is” en die strijdig zou zijn met de grondwet. Haar besluit wordt gezien als overwegend symbolisch, omdat voorstanders van de wet in het parlement genoeg steun hebben om het veto terug te draaien.

In de buitenlandse-agentenwet staat dat organisaties zich moeten registreren als ze meer dan 20 procent van hun financiering ontvangen uit het buitenland. De regering zegt meer transparantie te willen over geldstromen.

Critici zeggen dat buurland Rusland vergelijkbare wetgeving gebruikt om kritische organisaties aan te pakken. Het kwam herhaaldelijk tot botsingen tussen de oproerpolitie en demonstranten, die vrezen dat de regering zich afkeert van het Westen.

De EU, de VS en de NAVO hebben ook kritiek geuit op de wet. EU-buitenlandchef Josep Borrell concludeerde dat het voorstel niet strookt met de „normen en waarden die aan de basis staan van de EU”.

Regeringspartij Georgische Droom, die de wet steunt, benadrukt nog steeds aansluiting bij de EU te ambiëren. Uit opiniepeilingen komt naar voren dat ook het overgrote deel van de bevolking daar voorstander van is.

De Georgische premier heeft aangegeven dat zijn partij bereid is door de president voorgestelde wijzigingen aan de wet te overwegen. Zoerabisjvili stelde echter weinig te voelen voor „misleidende onderhandelingen” met Georgische Droom.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer