Kerk & religieBaptisten
Fors aantal gemeenteleden niet mee met fusie baptisten

Een substantieel deel van de Nederlandse baptisten ging niet mee in de gefuseerde Unie-ABC. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Unie-ABC.

Redactie kerk
De volwassendoop op grond van geloofsbelijdenis blijft een kenmerk van het wereldwijde baptisme. beeld EMG
De volwassendoop op grond van geloofsbelijdenis blijft een kenmerk van het wereldwijde baptisme. beeld EMG

In november 2023 fuseerden de Unie van Baptistengemeenten en de Alliantie van Baptisten- en CAMA-gemeenten tot Unie-ABC. Het nieuwe kerkverband telt ruim 15.000 leden, verdeeld over 130 gemeenten. De Unie van Baptistengemeenten telde voor de fusie zo’n 12.000 leden, bij de Alliantie waren zo’n 9000 mensen betrokken. Bij elkaar hadden ze 135 gemeenten.

Tientallen (vrije) baptistengemeenten gingen in november niet mee met de kerkfusie. Daaronder waren gereformeerde en reformatorische baptistengemeenten en Messiaanse gemeenten.

Daarnaast raakten de baptisten leden kwijt door de coronacrisis. In veel gemeenten kwamen na een aantal moeilijke jaren niet alle leden terug, schrijft algemeen secretaris Peter Stoter in het jaarverslag. „Er ligt op diverse plekken een uitdaging om weer nader tot elkaar te komen.”

„De fusie is zowel een doel als een middel”, geeft Stoter in het jaarverslag aan. „We verlang(d)en ernaar om één te zijn in Christus, om dat doel waar te maken waar Jezus in Zijn laatste uur hartstochtelijk om bad: dat we allen één zijn, zodat de wereld ziet wie Hij is. Dat betekent natuurlijk niet dat we in alles hetzelfde denken, maar wel dat het feit dat wij kinderen van de Allerhoogste zijn alle verschillen overstijgt. En dat we elkaar in alles mogen liefhebben. Dat doel vormgeven stopt niet bij het fusiemoment, maar gaat door.”

In november is de fusie feestelijk gevierd. Stoter: „Hoogtepunt daarbij was toch wel de prachtige dienst met de band LEV en de onthulling van het schilderij van Otto de Bruijne dat nu het Baptist House in Amsterdam siert. Dat schilderij beeldt uit waar wij als Unie-ABC voor willen staan. Wij willen het Licht van Christus zien, daaruit en daarin leven in de gemeenten en zelf een licht voor de wereld zijn zoals Jezus dat was.”

Een bijzonder moment was ook de lancering van de Unie-ABC-app, schrijft Stoter. „In no time waren er honderden gebruikers en nog steeds zien we een toename van nieuws uit de gemeenten dat gedeeld wordt. Een nieuw middel om elkaar beter te leren kennen en te helpen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer