Kerk & religie
Fusiebesluit baptisten definitief

De fusie tussen de Unie van Baptistengemeenten in Nederland (UBG) en de Alliantie van Baptisten en CAMA gemeenten (ABC) is sinds donderdag definitief.

Redactie kerk
beeld Unie-ABC
beeld Unie-ABC

Dat deelden de gefuseerde kerken vrijdag mee op de website. Beide kerkgenootschappen gaan samen verder onder de voorlopige naam Unie-ABC. De fusie zal in november landelijk worden gevierd, meldt de unie.

De fusie stond al langer op de agenda. Besturen en de werkorganisaties zijn al eerder samengevoegd, nu hebben de leden ook ingestemd met het juridisch samengaan van beide verbanden. In mei werd hierover gestemd tijdens een algemene ledenvergadering in Arnhem. Daar ging de UBG officieel akkoord met de vereniging, maar de ABC haalde het quorum van drie vierde van de gemeenten niet. Daarop kreeg de ABC vier weken de tijd om schriftelijk over het voorgenomen fusiebesluit te stemmen. Deze periode kwam donderdag ten einde, waarmee de fusie definitief is.

Het nieuwe kerkverband bestaat uit 135 gemeenten. Naast Nederlandstalige kerken zijn dat Ghanese, Chinese, Arabische, Braziliaanse en Birmese gemeenten. Samen hebben ze zo’n 25.000 leden en 7500 jongeren en kinderen. Het landelijk kantoor en het seminarium zijn gevestigd in het Baptist House in Amsterdam.

Als algemeen secretaris van Unie-ABC werd in 2021 Peter Stoter gekozen. Hij reageert op de site „enthousiast” op de definitieve fusie: „Vanuit beide richtingen is het verlangen gegroeid om samen in eenheid op te trekken. Niet uit noodzaak, maar primair in reactie op het verlangen naar en gebed om eenheid van Jezus zelf in Johannes 17. Daarnaast kunnen we samen meer betekenen voor elkaar en voor onze omgeving.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer