BuitenlandKleurrijke Europarlementariërs

Joachim Kuhs, calvinistisch predikant in het Europees Parlement

Voor Joachim Kuhs (67) gaan zijn predikantschap en het werk als Europarlementariër voor de radicaal-rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) prima samen. „Geen christelijker partijprogramma in Duitsland dan het onze.”

15 May 2024 21:19
De Duitse Europarlementariër Joachim Kuhs. beeld RD
De Duitse Europarlementariër Joachim Kuhs. beeld RD

Op donderdagmiddag na de stemmingen is het rustig in het Europees Parlement in Straatsburg. De meeste Europarlementariërs trekken de deur van hun kantoor achter zich dicht en gaan naar huis. Kuhs niet, want met vijftig minuten is hij thuis. In de plenaire vergaderzaal van het Europees Parlement vraagt hij regelmatig aandacht voor zaken die hem na aan het hart liggen: rechten van ongeborenen, vervolgde christenen en gehandicapten.

„In de leer zijn we calvinistisch” - Joachim Kuhs, Europarlementariër uit Duitsland en predikant

Kuhs is voorganger van een zelfstandige gemeente in Baden-Baden in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Zijn gemeente omschrijft hij als calvinistisch in de leer. Lachend: „Een soort gereformeerde gemeente in Baden-Baden.”

Nadat Kuhs twaalf jaar terug tijdens de Mars voor het Leven in Berlijn „intolerante en blasfemische uitingen” tegen de prolifebeweging hoort, ziet hij het als zijn roeping om politiek actief te worden. Op 18 maart 2013 schrijft hij zich in als lid van het radicaal-rechtse AfD.

In 2019 wordt Kuhs voor de partij in het Europees Parlement gekozen. Na vijf jaar in de Europese politiek actief te zijn geweest, voelt hij zich echter nog allerminst politicus. „Ik ben vooral familieman”, zegt hij als vader van tien kinderen.

Gezin als hoeksteen

Binnen zijn partij zit Kuhs in het bestuur van Christen in der AfD , een groep van enkele honderden in meerderheid protestantse AfD-leden die zich inzetten voor christelijke waarden binnen de partij. Hoe een christen lid kan zijn van de radicaal-rechtse partij? Voor Kuhs is dat geen vraag. „Geen christelijker partijprogramma in Duitsland dan het onze. Een voorbeeld: wij benadrukken het belang van het gezin als hoeksteen van de samenleving.”

Dat de partij ook een streng anti-immigratiestandpunt inneemt, ziet Kuhs niet als onbarmhartig. „Wij willen iedereen in nood opvangen. Maar opvang hoeft niet in Duitsland; het kan ook elders in de wereld.”

Dat op een partijevenement begin dit jaar in Potsdam over massadeportatie van uitgeprocedeerde asielzoekers zou zijn gerept, bestempelt Kuhs als een leugen. „Het was niet een soort Wannseeconferentie 2.0. In Potsdam werd gesproken over remigratie: het vertrek van vluchtelingen wiens asielaanvraag is afgewezen.”

In maart werd Kuhs geïnterviewd door Voice of Europe, net voordat hetzelfde portaal door de Tsjechische autoriteiten werd opgerold. Het netwerk zou Europarlementariërs hebben betaald om Russische propaganda in de Europese Unie te verspreidden. Kuhs ziet zichzelf niet als Poetinist. „Ik ben blij dat ik niet in Rusland woon.”

Wel heeft hij problemen met het feit dat de discussie over de oorlog in Oekraïne „door waarden wordt gedreven, en niet pragmatisch wordt gevoerd”. Wat hem betreft gaan Kyiv en Moskou zo snel mogelijk terug naar de onderhandelingstafel „om te praten over vrede, zodat deze zinloze strijd kan stoppen”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer