Duitse AfD-lijsttrekker onder vuur na verdenking van omkoping door Rusland en China
Het Duitse openbaar ministerie heeft een vooronderzoek geopend naar Maximilian Krah, Europarlementariër voor de radicaalrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD). Er bestaat een vermoeden dat Krah door Rusland en China is omgekocht.
Aanklagers in Dresden startten woensdag een onderzoek naar „strafbaar handelen met betrekking tot illegale omkoping van een parlementslid”. Krah, de verdachte, is als Europarlementariër voor de AfD lid van de parlementaire commissie internationale handel, de subcommissies mensenrechten, en veiligheid en defensie, en de delegatie voor betrekkingen met de Verenigde Staten. Voor de Europese verkiezingen is hij lijsttrekker voor de AfD.
Dinsdag arresteerde de politie in Dresden Krahs medewerker Jian G., die sinds 2019 voor Krah werkte. G. zou in januari meerdere keren informatie over onderhandelingen en besluiten in het Europees Parlement hebben doorgesluisd naar een Chinese inlichtingendienst, en Chinese oppositieleden in Duitsland hebben bespioneerd, meldde het Duitse openbaar ministerie in een verklaring .
Het Europees Parlement heeft G. met onmiddellijke ingang geschorst. Krah zelf gaf aan zijn assistent te zullen ontslaan. Maar met het woensdag gestarte strafrechtelijk onderzoek stapelen zich ook de verdenkingen aan het adres van de AfD-lijsttrekker zelf op.
Voice of Europe
Het incident met Jian G. staat niet op zichzelf. Eind maart kondigde de Tsjechische regering aan een grootschalige Russische beïnvloedingsoperatie in Europa te hebben opgerold. Europese politici zouden door aan het Kremlin gelieerde bronnen zijn betaald om via het portaal ”Voice of Europe” pro-Russische propaganda en desinformatie in Europa te verspreiden. Volgens het Tsjechische dagblad Deník N was ook Krah betrokken.
Al in december zou Krah in de VS door de Amerikaanse veiligheidsdienst FBI zijn ondervraagd over mogelijke verdachte betalingen door organisaties die een link hebben met de Russische president Vladimir Poetin, meldden het Duitse tijdschrift Spiegel en de publieke omroep ZDF vorige week. De AfD-lijsttrekker ontkent verdacht geld uit Rusland of China te hebben ontvangen.
Ook Bondsdaglid Petr Bystron, de nummer twee op de lijst voor AfD voor de Europese verkiezingen, wordt ervan verdacht betalingen uit Rusland te hebben ontvangen. Het zou in totaal om 20.000 euro gaan. Bystron ontkent, maar Duitse media maakten dinsdag melding van een opname waarop hij over de uit Rusland ontvangen gelden spreekt.
Immuniteit
Europarlementariërs reageren bezorgd op de berichten over mogelijke Russische en Chinese beïnvloeding in Brussel. Donderdag stemde een meerderheid in het Europees Parlement voor een resolutie waarin de Europese Commissie wordt opgeroepen krachtig tegen de Russische inmenging op te treden en van de AfD te eisen dat ze de ontvangen betalingen openbaar maken.
Voor Krah wordt de komende tijd spannend. Mochten de aanklagers een vermoeden van buitenlandse beïnvloeding vaststellen, dan zal op het voorbereidende onderzoek een formeel onderzoek volgen. Daarvoor moet het Europees Parlement eerst instemmen met het opheffen van Krahs parlementaire immuniteit.
Volgens de Duitse krant Bild zou de top van de radicaalrechtse partij inmiddels flink met Krah in zijn maag zitten. Hoewel hij steeds meer onder vuur ligt, is het geen optie om hem van de lijst voor de Europese verkiezingen te schrappen. De kieslijst is al goedgekeurd en wijzigen mag alleen in uiterste gevallen, zoals bij overlijden.
De AfD meldde woensdag wel dat Krah zaterdag niet zal deelnemen aan de aftrap van de partijcampagne voor de Europese verkiezingen. Dit besluit is genomen „om de kiesstrijd en het aanzien van de partij niet te belasten”, aldus de AfD in een verklaring.