BuitenlandBeïnvloeding Rusland

Dit is de nieuwssite met Nederlandse wortels die als propagandakanaal voor Rusland fungeerde

De Tsjechische premier Petr Fiala meldde vorige week dat zijn inlichtingendienst BIS de radicaal-rechtse nieuwswebsite Voice of Europe heeft opgerold. Het platform zou met geld uit Moskou Europese politici hebben betaald om Russische propaganda te verspreiden. Voice of Europe, dat inmiddels uit de lucht is, vond zijn oorsprong in Nederland.

3 April 2024 14:39Gewijzigd op 4 April 2024 07:04
Marcel de Graaff, Europarlementariër voor Forum voor Democratie, in het Europees Parlement. Hij wordt, net als FVD-partijleider Thierry Baudet, verdacht van het verspreiden van Russische propaganda in ruil voor geld uit Moskou. beeld ANP, Jeroen Jumelet
Marcel de Graaff, Europarlementariër voor Forum voor Democratie, in het Europees Parlement. Hij wordt, net als FVD-partijleider Thierry Baudet, verdacht van het verspreiden van Russische propaganda in ruil voor geld uit Moskou. beeld ANP, Jeroen Jumelet

Geen Russen, maar drie Nederlanders startten ooit de radicaal-rechtse nieuwswebsite, onthulde opinieweekblad De Groene Amsterdammer in 2018. Een van de initiatiefnemers van Voice of Europe was de Amsterdamse ondernemer Erik de Vlieger, die in 2016, samen met partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie, het Oekraïne-referendum organiseerde. Nadat Voice of Europe eind 2019 werd verkocht aan een Tsjechisch mediabedrijf, kwam het in 2020 in handen van de Oekraïense oligarch Viktor Medvedtsjoek – die vanwege nauwe banden met de Russische president Vladimir Poetin in april 2022 is opgepakt door de Oekraïense geheime dienst, later dat jaar is geruild tegen Oekraïense krijgsgevangenen en inmiddels als balling in Rusland leeft.

In de jaren na de overname door Medvedtsjoek publiceerde het platform interviews met radicaal-rechtse politici uit Europa, onder wie de Duitser Maximilian Krah van Alternative für Deutschland en FVD-leider Baudet. Dinsdag onthulde de Tsjechische nieuwswebsite Denik N, op basis van gesprekken met inlichtingenbronnen van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Tsjechië, dat dergelijke politici zich ook door Voice of Europe lieten betalen met Russisch geld om als spreekbuis voor het Kremlin te fungeren. Ook andere politici uit Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Hongarije en Polen zouden daarbij betrokken zijn geweest.

Kinderkennels

Denik N noemt naast de naam van Baudet ook die van FVD-Europarlementariër Marcel de Graaff, die ooit voor de PVV in de Eerste Kamer en het Europees Parlement zat. Van alle Nederlandse Europarlementariërs was hij het meest te horen op Voice of Europe. Ook deelde De Graaff regelmatig stukken van de nieuwswebsite via zijn socialemediakanalen. Zijn medewerker Guillaume Pradoura wordt door de Franse inlichtingendienst DGSI in de gaten gehouden vanwege het verspreiden van het „pro-Russische discours” onder zijn contacten, schreef de krant Le Monde begin deze maand.

De Graaff spreekt zich ook regelmatig uit voor Rusland en tegen Oekraïne. Zo was hij een van de dertien Europarlementsleden die in maart 2022 tegen een resolutie stemden waarin het Europees Parlement de Russische invasie van Oekraïne veroordeelde. Op 13 maart noemde hij Oekraïne de grootste leverancier van kinderen voor „pedonetwerken, mensensmokkel en orgaanhandel”. Kyiv zou „kinderkennels met draagmoeders” hebben. Russische kinderen zouden daarentegen „een traditionele opvoeding” krijgen.

Na afloop van het debat riepen 51 verontwaardigde Europarlementariërs in een brief Europarlementsvoorzitter Roberta Metsola op om het onderzoek naar de verspreiding van Russische propaganda in het Europees Parlement uit te breiden. Dat loopt al sinds januari en is gericht op de Letse Europarlementariër Tatjana Ždanoka, die verdacht is vanwege haar vermeende banden met de Russische veiligheidsdienst FSB.

Helderheid

In het verleden gold ook PVV-leider Geert Wilders als bewonderaar van de nieuwswebsite: „Met grote bewondering kijk ik naar jullie waardevolle en unieke werk, ik lees de Voice of Europe elke dag”, zei Wilders in 2017 in een interview met de website. Dinsdagavond debatteerde de Tweede Kamer op zijn initiatief over het onderwerp. Wilders is voorstander van „iets van helderheid” over de namen van politici die bij de Russische desinformatiecampagne zijn betrokken. Minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken meldde maandag in een brief aan de Tweede Kamer echter dat hij niet kan ingaan op namen die worden genoemd in de affaire.

Betalingen voor Russische propaganda is een broodje aap

Op X reageerde De Graaff vorige week donderdag op wat hij noemt een „gecoördineerde lastercampagne tegen leden van de oppositie in de EU door onbetrouwbare politici en geheime diensten”. „Betalingen voor Russische propaganda is een broodje aap”, reageerde hij maandag met een tweet. Baudet heeft geen inhoudelijke reactie gegeven. „Haha”, antwoordde hij op vragen van persbureau ANP. Maandag suggereerde Baudet op X dat De Jonge de namen, van de politici die door Rusland zijn betaald, achterhoudt omdat hij zelf betrokken zou zijn. Het debat dinsdag noemde hij bij voorbaat een „feitenvrij gepraat over roddels en insinuaties”. Zijn partij deed daarom niet mee met het debat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer