Buitenland
Frankrijk roept noodtoestand uit op Nieuw-Caledonië na rellen

Frankrijk heeft de noodtoestand uitgeroepen in het overzeese gebied Nieuw-Caledonië. Daar vielen bij rellen meerdere doden en raakten honderden personen gewond.

ANP

President Emmanuel Macron waarschuwde dat verder geweld wordt beantwoord met een „onverzettelijke” reactie. Premier Gabriel Attal zei dat versterkingen naar Nieuw-Caledonië zijn gestuurd en snel arriveren.

Op de eilandengroep, op zo’n 17.000 kilometer van Parijs, ontstond onvrede over geplande aanpassingen van de kiesregels. Mensen die zeker tien jaar op de eilanden wonen, moeten daar ook stemrecht krijgen. Tegenstanders vinden dat de inheemse bevolking daarmee politieke invloed verliest.

De situatie escaleerde deze week. Toen braken zware rellen uit, onder meer in hoofdstad Nouméa. Daar vonden ondanks een grootschalige mobilisatie van veiligheidstroepen plunderingen plaats en zijn gebouwen en voertuigen in brand gestoken. De politie arresteerde zeker 130 mensen. De rellen worden gezien als de ernstigste onrust in tientallen jaren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer