Zonder Bijbel zouden vrouwen nog steeds met water sjouwen
De Indische filosoof heeft een moeilijke naam: Vishal Mangalwadi. Maar zijn boek heeft een heldere boodschap.
Mangalwadi (1949) werd eens gevraagd voor een reeks lezingen in Oeganda in Afrika. Hij logeerde in een modern onderkomen. Maar als hij uit zijn raam keek, zag hij telkens vrouwen en kinderen met jerrycans op hun hoofd. Hij snapte dat niet. Elektrische pompen konden het water toch in huis brengen?
Toen hij ernaar vroeg, haalde men de schouders op. Zolang er genoeg vrouwen en meisjes waren, waarom zou je dan pompen en leidingen aanleggen?
Mangalwadi moest terugdenken aan zijn eigen vaderland India. Pas toen het Evangelie kwam, verschenen er kruiwagens. Niet omdat de Bijbel kruiwagens aanbeveelt. Maar omdat de Bijbel wel de waardigheid van alle mensen leert, is het heerlijk om slaven een kruiwagen te geven.
Maar zolang het Evangelie die gebieden niet had bereikt, gaf men niet om pompen en kruiwagens. Want de (waardige) mannen hadden (onwaardig) personeel genoeg om het werk te laten doen. „Techniek is de vrucht van een Bijbels wereldbeeld”, schrijft Mangalwadi.
Hij geeft veel van dit soort voorbeelden in ”The Book that Made your World” (het Boek dat jouw wereld vormde). Iemand uit Finland die betrokken is bij een lezingenreis die de Indiër op dit moment door Scandinavië maakt, liet de titel terloops in een gesprek vallen. Misschien wel aardig, dacht ik. Maar toen ik er eenmaal in begonnen was, was ik direct verkocht. Waarom had ik nooit van dit boek gehoord?
Mangalwadi groeide in India op tussen hindoes en boeddhisten. Maar als student leerde hij de Bijbel kennen en kwam hij tot geloof. Hij begon te zien dat het land er zonder de zending totaal anders zou hebben uitgezien. Er zouden geen ziekenhuizen zijn geweest, geen universiteiten, en evenmin rechtbanken.
Het Bijbelse denken brengt orde (”kosmos”) waar het heidendom alleen chaos kent. De auteur gaat alle terreinen langs om dit te illustreren: van de muziek (hij prijst de opstellen ”De musica” van Augustinus) tot de techniek, van het gezin tot de moraal (denk aan corruptiebestrijding).
Zeker, in het Nederlands bestaat het boek ”Heerschappij” van Tom Holland, over het christelijk karakter van de westerse cultuur. Maar voor Holland is de Bijbel uiteindelijk een menselijk boek, dat wel een beschavende, maar geen geestelijke kracht heeft.
In de weken naar de Europese verkiezingen draait het om de vraag: wat bindt ons als Europeanen? Is het christendom niet weg uit Europa? Nee dus, zegt Mangalwadi.
Heel veel nemen we als vanzelfsprekend aan. De humanisten zeggen dat zij de hoeders van de rechtsstaat zijn. De Verlichting, dát is de bron van kennis en beschaving, van wetenschap en democratie. Maar deze Indiër haalt daar een dikke streep doorheen. Zonder de Bijbel immers geen kruiwagens!